Top 10 cărți SF ale anului 2020



Caffeinate 24/7! și în weekend stoarce lămâile de sucuri creative,…
Dacă literatura științifico-fantastica ar fi o casă, ar avea un număr infinit de uși. Unele ar avea câțiva centimetri, altele s-ar înălța uriașe. Sunt atât de multe. Pur și simplu. Uși care par magice, altele ca niște portaluri interdimensionale și cu deschidere în spațiu-timp, uși ascunse ca niște tuneluri prin care cazi în poveste. Pentru personajele care le traversează, aceste uși sunt călătorii pline de acțiune și pericole. Pentru noi, cititorii, lucrurile sunt mai complicate. Le punem în diferite cutii și teme, le placem sau nu, le dăm mai departe sau le așezăm în raft. Deci, într-un fel, cărțile sunt uși către alte lumi.
Anul 2020 a fost ciudat și, deci, notabil pentru literatura science-fiction. Granițele dintre real și (științifico) fantastic au avut dintotdeauna bug-uri pe la margini, iar anul acesta ele par să se dematerializeze cu totul in jurul nostru. Pentru SF asta înseamnă: mai multe povesti despre mediu și politică, despre contemporaneitate, cu tentă fantasy. Metaforic: uși care se deschid și se prăbușesc în ele însele.
Iată o listă cu cele mai bune 10 romane (cel puțin așa cred) apărute în anul care tocmai se încheie!
To Sleep in a Sea of Stars
de Christopher Paolini
Cine ar trebui să o citească?
Cartea se adresează publicului iubitor de SF hardcore, ori de space opera, fanilor Star Trek și Star Wars, pentru cine devorează bătălii cosmice cu nave gigantice și orice legat de extratereștri și istorie.
Cine e autorul?
Christopher Paolini este cunoscut pentru cărțile sale fantasy cu dragoni (The Inheritance Cycle: Eragon, Eldest, Brisingr, Inheritance), iar două dintre romanele sale au apărut și în România la Editura RAO. Anul acesta, Christopher Paolini trece de la dragonii săi faimoși la space opera cu noul său roman de proporții „To sleep in a Sea of Stars”, pentru care a și câștigat Goodreads Choice Award.
Despre ce e vorba?
Romanul urmărește povestea xenobiologului Kira Navárez, care descoperă un artefact extraterestru. Este primul contact cu o altă civilizație și, când eroina fuzionează cu artefactul, află adevărul despre cum a dispărut vechea lume extraterestră. Imediat, se trezește prinsă într-o aventură plină de minuni și orori. Urmează bătălii epice interstelare, care o vor plimba până la capătul galaxiei și vor schimba soarta Pământului.
Deși romanul explorează tema deja mult prea uzitată a primului contact, Paolini își aduce propriile idei și depune foarte mult efort pentru a crea o lume originală, ceea ce oferă o experiență fantastică iubitorilor de SF dornici de aventură. Momentan se găsește doar în engleză, dar cred că pică la țanc acum că am rămas fără Mandalorian.
The Ministry for the Future
de Kim Stanley Robinson
Cine ar trebui să o citească?
Pasionații de ecologie, cei interesați de climate change, cei cărora le place „Marțianul”, fanilor de SF apocaliptic.
Cine este autorul?
Kim Stanley Robinson este unul dintre cei mai importanți scriitori de romane science-fiction. A mai scris trilogia „Marte” și este câștigător al premiilor Hugo, Nebula și World Fantasy Award.
Despre ce e vorba?
Robinson este de părere că science-fiction-ul poate produce acea schimbare de care avem nevoie. Noul lui roman docu-ficțiune urmărește omenirea afectată ireversibil de schimbarea climatică. Nu este o lume post-apocaliptică, ci una care se aseamănă foarte mult cu cea în care trăim. Romanul aduce un pic cu „Marțianul” de Andy Weir, în sensul că ficțiunea se îmbina cu soluțiile practice. Primul capitol e năucitor și va rămâne întipărit în imaginația mea: un val de căldură ucide milioane de oameni.
Robinson nu crede că putem fi salvați de un singur act eroic, ci că e nevoie de munca noastră colectivă pentru a supraviețui. Cu siguranță, romanul este o capodoperă a imaginației, cu un mesaj crucial pentru anii care vor urma. Deocamdată se găsește doar în engleză, deci săriți pe ea așa. Între timp, puteți citi celelalte cărți ale lui Robinson publicate la editura Nemira.
Harrow the Ninth (The Locked Tomb #2)
de Tamsyn Muir
Cine ar trebui să o citească?
Aviz amatorilor de gothic space opera, cu necromanți, mister, puzzle-uri și magie. Dacă ești fan dark fantasy, aici primești și un kick SF.
Cine este autoarea?
Tamsyn Muir este o autoare de science-fiction, fantasy și horror din Noua Zeelandă. Gideon the Ninth (The Locked Tomb 1) este prima carte publicată și a câștigat premiul Locus pentru Best First Novel. Harrow the Ninth este continuarea ei.
Despre ce e vorba?
După succesul primei cărți, Tamsyn continuă povestea întunecatei Ninth House într-un roman plin de mistere, crimă și magie.
Cartea descrie aventurile lui Harrowhawk Nonagesimus, ultima necromantă din Ninth House, care se străduiește să supraviețuiască pe o stație spațiala bântuită. Misiunea ei: să câștige un război imposibil alături de un rival și să devină un înger al morții. Însă sănătatea ei se înrăutățește și o pândesc pericole neașteptate. Blocată pe stație și vânată de o stafie neprietenoasă, Harrow trebuie să descopere cine vrea să o ucidă, și dacă va fi oare universul un loc mai bun fără ea? Nimic nu e ceea ce pare pe Stația Împăratului, iar soarta galaxiei e în mâinile ei.
Network Effect (The Murderbot Diaries #5)
de Martha Wells
Cine ar trebui să o citească?
Fanii serialului Dexter, sau fanii lui Deadpool (cartea e un o întâlnire între cele două), cei care preferă ceva ușor și amuzant cu tentă SF și roboți, gameri, bătălii spațiale cu mult pew-pew!
Cine este autoarea?
Martha Wells este o scriitoare americană de ficțiune speculativă. A publicat o serie de romane young adult, nuvele și eseuri de non-ficțiune despre literatura fantasy și science fiction.
Despre ce e vorba?
Știi senzația aia când ești la muncă și te-ai saturat de tot și de toate, și chiar atunci, brusc, intră șefu’ și îți mai dă un task ce trebuie terminat în SECUNDA URMĂTOARE! sau lumea se va sfârși? Dar tu vrei să mergi acasă la Netflix? Și se întâmplă să fii o mașină programată pentru distrugere. Felicitări, ești un murderbot. Vii aici pentru bătăliile cu pew-pew interstelar și rămâi pentru cel mai amuzant AI din istoria sefeului (după, desigur, Marvin the Paranoid Android).
Murderbot se întoarce în primul și mult anticipatul roman dedicat exclusiv lui. Imaginează-ți un robot construit pentru a ucide, care într-o zi își dă seama că nu-i place deloc să facă asta. Când colegii lui Murderbot sunt capturați (nu prieteni, niciodată prieteni) și alt non-prieten îi cere ajutorul, Murderbot trebuie să aleagă între a-i salva și a nu face nimic.
Acțiune drastică, deci!
The Space Between Worlds
de Micaiah Johnson
Cine ar trebui să o citească?
Amatorii de călătorii în lumi paralele, mister și crime.
Cine este autoarea?
Micaiah Johnson este o scriitoare americană de science-fiction. A absolvit cursuri de creative writing la Universitatea din California.
Despre ce e vorba?
O femeie care poate călători între lumi descoperă un secret care amenință Pământul. Mister și acțiune într-un roman de debut care te poartă într-o aventură ce pendulează între dimensiuni paralele și care analizează ce înseamnă identitate și privilegiu.
Călătoriile între dimensiuni paralele sunt în sfârșit posibile, dar există o problemă. Nu poți călători într-un univers în care exiști. Cara însă este extrem de pricepută atunci când vine vorba să moară în cele 372 de lumi – în războaie, de boli incurabile, în dezastre naturale etc., în afară de o singură dimensiune, unde a supraviețuit. Pe acest Pământ, Cara este aleasă dintr-un ghetou și i se dă o misiune – să colecteze informații pentru Institutul Eldridge. Totul se schimbă când unul dintre doppelgangerii ei moare în circumstanțe stranii. Ce va urma îi va schimba viitorul și va pune în pericol întreg multiversul.
The Last Emperox (The Interdependency #3 / Seria Interdependența, partea a III-a)
de John Scalzi
Primele 2 volume sunt disponibile în Romania la editura Nemira
Cine ar trebui să o citească?
Dacă-ți plac misterele cu plot twists, povești cu imperii galactice, călătorii la viteza warp, space opera cu intrigi politice, warm and fuzzy happy endings.
Cine este autorul?
John Michael Scalzi II este un autor american de SF și președintele Science Fiction and Fantasy Writers of America. Este cunoscut în special pentru romanul său nominalizat la Premiul Hugo – „Războiul bătrânilor” – publicat de Tor Books în ianuarie 2005.
Despre ce e vorba?
După prăbușirea Flow-ului, calea către stele și către Interdependență s-a închis. Întregi sisteme solare și miliarde de oameni au fost separați de restul civilizației. Prăbușirea a fost prezisă de o ghicitoare. Totuși, mulți încearcă să amâne inevitabilul și să profite financiar de ultimele zile ale celui mai glorios imperiu al omenirii.
Emperox Grayland a II-a a câștigat controlul imperiului în luptă cu orice pretendent. Dar controlul politic e foarte dificil, și deși Grayland încearcă să salveze mulți oameni de la izolare, forțele care i se opun vor să o înlăture de pe tron prin orice mijloace. Grayland și puținii ei aliați trebuie să salveze omenirea, dar și propria piele. Va salva Grayland civilizația sau va fi ea ultima Emperox?
The Relentless Moon (Lady Astronaut #3)
de Mary Robinette Kowal
Primul volum disponibil în Romania la editura Nemira
Cine ar trebui să o citească?
Cui îi place istoria alternativă, o altă varianta a Cursei Spațiale, dar pe steroizi, colonizarea planetei Marte, asezonată cu intrigă si sabotaj, personaje feminine eroine.
Cine este autoarea?
Mary Robinette Kowal este o autoare de origine americană, scriitoare de science fiction și păpușar profesionist. Este câștigătoarea mai multor premii Hugo și Nebula pentru proză scurtă și roman.
Despre ce e vorba?
Mary Robinette Kowal continuă mult apreciata serie „Doamna Astronaut”, care a debutat cu „The Calculating Stars” ( „Calea către stele”, publicată la editura Nemira) și „The Fated Sky”.
Pământul ajunge într-un punct critic după dezastrul ecologic cauzat de un meteorit. Situația politica este deja volatilă, programul spațial este sabotat de revolte și organizații anarhiste, iar misiunea IAC de a muta populația pe o alta planetă pare de nerealizat.
Elma York e în drum spre Marte, în timp ce colonia de pe Lună pare un vis aproape realizat. Prietena și colega ei, astronauta Nicole Wargin, își folosește toate atuurile și alianțele politice pentru a menține programul și e încântată să fie unul dintre pionierii care se stabilesc pe Marte. E mai puțin fericită că soțul ei, guvernatorul statului Texas, candidează la președinție. Din fericire pentru ea, e o femeie gata de orice provocare și va fi ajutată de alte femei la fel de talentate și puternice.
The City in the Middle of the Night
de Charlie Jane Anders
Cine ar trebui să o citească?
Pasionații de sefeu clasic și antropologic, în care se dezbat clasele sociale și cultura woke, dark romance, toate într-un viitor îndepărtat.
Cine este autoarea?
Charlie Jane Anders este o scriitoare americană. A scris mai multe romane și este editorul publicației „Revista de cultură și politică pop pentru noii proscriși”. În 2005 a primit Lambda Literary Award pentru activismul în favoarea persoanelor transgender. Apoi, în 2009 a fost laureata unui Emperor Norton Award. Este extrem de cunoscută și populară pentru activitatea ei în fandomul SF american, și a câștigat un premiu Locus anul acesta pentru noul ei roman.
Despre ce e vorba?
Ianuarie este o planetă pe moarte, înghețată permanent pe o parte și în flăcări de cealaltă parte. Omenirea trăiește pe margine, pe o fâșie între apus și răsărit. Dar viața în cele două orașe antice este incredibil de periculoasă.
Sophie, o studentă și revoluționară de meserie, ar fi trebuit să moară după ce a fost exilată pe partea întunecată. Salvată de bestiile ce trăiesc în lumea înghețată, ea promite să rămână ascunsă până la vindecare. Însă soarta îi hărăzește altceva, iar aventura lui Sophie va schimba lumea.
A Memory Called Empire (Teixcalaan, #1)
de Arkady Martine
Cine ar trebui să o citească?
Fanii space opera, poveștilor cu detectivi, crime și mistere – merită citită pentru world building-ul excepțional. Similar cu „Ancillary Justice” de Annie Leckie.
Cine este autoarea?
Anna Linden Weller, mai cunoscută sub pseudonimul Arkady Martine, este de meserie istoric și arhitect. Autoarea a primit premiul Hugo în 2020 la categoria Best Novel pentru romanul ei de debut – „A Memory Called Empire”.
Despre ce e vorba?
Aici avem de-a face cu un subiect destul de bătătorit, un imperiu intergalactic în prag de revoluție. Atunci când ai toată harta universului la dispoziție și ți se permite să te joci de-a detectivul cu împăratul și anturajul său, miza devine foarte mare. Ce ce dă savoare specială romanului sunt detaliile care te introduc în poveste – lumea construită de Martine, protocolul de la curte imperială, personajele interesante și inteligente, descrierile vii, în contrapondere cu războiul intergalactic, care se desfășoară pe fundal. Nu e nimic mai satisfăcător în ficțiune decât personajul potrivit la momentul potrivit, care poate să facă diferența dintre un sfârșit fericit sau unul tragic.
Romanul se țese în jurul numirii unui nou ambasador, trimis să investigheze moartea predecesorului său, iar misterul crimei este și motorul acțiunii. Amestecul de poveste cu detectivi și science-fiction funcționează de minune. Protagonistul nostru începe cu un dezavantaj, trece prin diferite încercări, atacuri teroriste și intrigi de curte, ceea ce ne face să ținem cu el până la sfârșit. O carte care se poate citi la lumina lămpii până dimineața târziu.
Urmează în 2021
A Desolation Called Peace (Teixcalaan #2)
de Arkady Martin
Continuarea cărții câștigătoare a premiului Hugo pentru cel mai bun roman de anul acesta „A Memory Called Empire” (Teixcalaan, #1)
Continuarea spectaculosului roman de care v-am povestit deja, introduce în vâltoarea poveștii și o amenințare extraterestră care ar putea distruge universul. Nine Hibiscus, căpitanul flotei, este singura care se poate pune de-a curmezișul dușmanilor imperiului și poate opri războiul total. Disperată, ea va trimite un convoi să negocieze cu misterioșii extratereștrii. Epopeea lui Arkady Martin este de neratat pentru fanii de space opera.
What's Your Reaction?

am și eu cumpărate și în plan de citire câteva dintre cărțile menționate aici. mi-a părut foarte bine să le regăsesc menționate.