Now Reading
Wonder Festival 2020

Wonder Festival 2020

Darius Hupov

Am aflat despre existența lui Wonder Festival într-un mod ciudat, dar care sunt sigur că-ți este familiar: îmi plac modelele de nave spațiale iar Facebook, ce s-a gândit, dragul de el, ia să-i băgăm pe gât lui Darius niște imagini cu un festival de machete și jucării din universul manga, că poate mușcă.

Desigur, am mușcat. Nu pentru că aș fi mare fan sau cunoscător de manga, las pe alții să își arate veleitățile, dar sunt un fraier când vine vorba de machete de nave spațiale, roboți, puști de asalt cu laser, mașini de luptă și alte giumbușlucuri din acestea, care se găseau cu prisosință în cele peste 1.000 de imagini postate pe pagina de Facebook a PRE Gundam, un business din Tailanda, care vinde machete de la marii producători din zona est asiatică (China, Japonia etc.) Este o ofertă imensă, pentru o piață insațiabilă de consumatori care cumpără „mercs” (prescurtare de la „mechandise”, ce înseamnă marfă, în limba engleză), adică lucrușoare de colecționat sau purtat, inspirate din lumile imaginare ale SFF, manga sau anime.

Wonder Festival este un gigant care are loc de două ori pe an în Tokio, având o ediție de iarnă și una de toamnă. Cei de la Pre Gundam, care au fost prezenți la ediția din 2020, au pus, spre delectarea fanilor și cunoscătorilor, 1090 de fotografii, făcute la fața locului, probabil cu telefonul mobil, în care ne arată modele și jucării care vor fi lansate în sezonul viitor. Despre asta e vorba la Wonder Festival, despre promovarea realizată de marile firme, dar și despre faimoasele „Garage Kit”, modele nefinisate, realizate în serii mici, de producători „de garaj”, care le vând pentru a fi finisate și vopsite de pasionați. Sunt fie modele de personaje, roboți sau nave care nu au fost prezente până la acel moment în oferta marilor producători, sau machete realizate la dimensiuni mai mari și la nivel de calitate mult superior oricăror oferte comerciale.

Problema cu Wonder Festival este că ține doar o zi și are mai multe hale imense unde sunt prezenți ofertanții, așa că ai nevoie de rezistență de maratonist și agilitate de săritor de garduri pentru a vedea toată oferta de acolo. Sau, dacă ești chitit pe anumite lucruri, cum sunt eu, poți merge țintit doar la nave spațiale, la roboți de luptă din „Alita: Battle angel”, la personaje din zona SFF sau la orice îți trece prin minte, din universul manga și anime. Sunt prezente, evident, și personajele mai decoltate, fie că sunt prințese exotice sau luptătoare bionice, care își etalează arsenalul distrugător, într-o poziție provocatoare, în așa fel încât să se vadă ce culoare de bikini poartă. Există un public dedicat acestui gen de fetiș japonez (și nu numai), și nu e format din adolescenți plin de hormoni, cum ai crede. Cum spuneam, de toate pentru toți.

Nicio descriere în cuvine, cât de amănunțită s-ar dori, nu poate să-ți arate orgia ofertelor acestui Festival. Chiar și imaginile pe care le prezint aici, cu aprobarea color de la PRE Gundam, nu pot decât să-ți dea o vagă impresie a ceea ce înseamnă această manifestare. Dacă ești colecționar și pasionat de manga sau anime, Wonder Festival trebuie să fie pe lista scurtă a lucrurilor de făcut înainte de a muri. Iar dacă te afli în Tokio, din greșeală, în acea zi, poți face o vizită de câteva ore în uriașele hale, ticsite cu imaginație debordantă, metamorfozată în plastic de toate felurile, într-o beție de forme și culori, cu detalii duse la paroxism. Îți garantez că vei fi uimit.

P.S. 1 mulțumiri celor de la PRE Gundam, pentru acceptul de a folosi imaginile de mai jos.

P.S. 2 poți afla mai multe despre manga, anime și Wonder festival, aici.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top