A trecut 1 an!
Film ninja, scriitor (și) de pulp, grădinar de balcon.
Numărul 4 din Revista Planu’9 (care în 15 noiembrie împlinește 1 an de existență) e aproape tematic – despre filme. Nu am plănuit să fie așa, s-a nimerit cumva ca mai toată lumea să scrie despre câte un film, un serial, un anime. Ba chiar și noile episode media, cel din podcastul „În spatele uzinei” și din vlogul „Una caldă, alta rece”, sunt pe aceeași temă: Squid Game – serialul coreean fenomen, care a bătut toate recordurile de vizionare ale Netflix; și Dune – filmul lui Villeneuve care naște tot felul de pasiuni printre fanii genului (science fiction, fantasy, acid trip down the rabbit hole, depinde). În plus, veți găsi și articole foarte bune despre filmele din ultimii 20 de ani, cronici despre Fundația, despre isekai-uri, despre Alice in Borderland.
Așa că le-am grupat pe toate în jurul interviului foarte haios, zicem noi, cu Irina-Margareta Nistor, cu care am reușit să stăm de povești la finalul The Galactic Imaginarium Film Festival, festivalul de film de la Dumbrăvița, organizat de Darius Hupov. Am vorbit cu ea despre traducătorii de azi și de ieri, despre subtitrare vs. dublare, despre Blade Runner (original vs. 2049), 2001: O odisee spațială, Alien și despre toate filmele care ne plac aici, la revistă.
În plus, avem și câteva povestiri faine printre care și debutul Anei Popescu, cu un text personal, în care vocea narativă se împletește cu cea a personajului principal, o tânără alunecată și ea în gaura de iepure.
Mai mult, îi urăm bun-venit! (așa, tovărășește) noii noastre colaboratoare – Andrea Putnoky, care scrie, desenează și ilustrează. O să găsiți în acest număr, sub semnătura ei, pe lângă ilustrația copertei (tot din filme și ea), și o nouă rubrică – Inktober – pe care sper să o repetăm la anul.
Revin la podcast și la vlog. Scriam într-unul din numerele trecute că Planu’9 încearcă să dinamizeze felul în care materialele noastre ajung la voi. Aici, trebuie să subliniez eforturile lui Alexandru Maniu, care a tăiat, a decupat, a făcut origami cu cele două materiale, cel audio și cel video, pentru ca nemulțumirile noastre (că suntem hateri, desigur) să fie aranjate și ilustrate corect.
Și dacă tot vorbim despre podcast-uri, care s-au înmulțit peste măsură și au ajuns să fie mainstream de când cu pandemia și cu limitarea circulației, vă recomand și materialul lui Marius Gordan Jr., care face o listă cu canalele lui SFF preferate de pe Spotify. Așa că în timp ce ne ascultați pe noi, căutați-le și pe cele recomandate de Marius, că sunt super faine și actuale.
În fine, fără să o lungesc prea mult, aș vrea să mulțumesc echipei, care număr de număr, de anul trecut de prin toamnă, pune umărul și ori trage revista după ea, ori o împinge în sus pe scări, cam ca pe căruciorul de cumpărături, plin de bunătăți pop-culture, al bunicii cool, care știe toate filmele cu Dolph Lundgren de miercuri seara de la televizor (true story).
Suntem: Andrea Putnoky, Karina Gehl, Raluca Grumăzescu, Alexandru Maniu, Sergiu Sebastian, Marius Gordan Jr., Martin Bartaliș, Darius Hupov, Daniel Timariu și Cristian Vicol.