Now Reading
Welcome to Night Vale (episodul 26): Femeia Bătrână Fără Chip

Welcome to Night Vale (episodul 26): Femeia Bătrână Fără Chip

Marius Gordan

Din întunericul deșertului se aud trompete ce cântă jazz în ritmuri line. Vor veni mâine. E deja prea târziu pentru noi.


Bun Venit în Night Vale.

Știai că o Femeie Bătrână Fără Chip locuiește în casa ta? E adevărat! E acolo chiar acum. E întotdeauna acolo, nevăzută. Întotdeauna nevăzută.

Pentru că nu o poți vedea, probabil nu erai conștient că acestei femei îi place să se uite la fotografii cu tine și cei dragi ție. Atinge cu blândețe fiecare chip, de parcă și-ar dori să fie al ei. Sau poate le revendică drept ale ei. Sau poate pur și simplu blesteamă acea persoană. E greu de spus. Nu ai văzut-o niciodată făcând asta.

Femeia Bătrână Fără Chip care locuiește în casa ta face multe lucruri.

Te-ai întrebat vreodată de ce istoricul tău e plin de căutări Bing pentru (citatez) „imagini cu lupi morți”, sau (citatez) „temperatura de topire a păsărilor”? Sau de ce uneori scurgerea dușului se înfundă cu organe? Sau de ce uneori auzi plânsete din pereți? Sau zgârieturi la ușa din față? Sau de ce te trezești și găsești fire de păr lungi, argintii, lângă tine pe pernă?

Sau poate nu ai observat vreodată niciunul din aceste lucruri. Ți-ai trăit viața până acum complet orb față de această Femeie Bătrână Fără Chip. Și, drept vorbind, cred că e probabil inofensivă. Dar poate nu ar trebui să mai dormi acasă… pentru orice eventualitate.


Doamnelor și domnilor, Dana a continuat să-mi trimită mesaje de dincolo de gardul înalt și negru al Parcului pentru Câini. Deși Parcul pentru Câini este interzis cetățenilor și câinilor lor, Dana a reușit să îl acceseze și acum este blocată acolo pentru… cine știe cât timp?

În primul rând, spune că e OK. Spune că a întâlnit niște oameni de treabă și că nu se plictisește niciodată.

S-a întâlnit cu Omul în Jacheta Cafenie, care bântuie orașul de câteva luni. De altfel, Dana spune că Omul în Jachetă Cafenie e chiar drăguț și că au început o prietenie pe cinste. Încă încearcă să-și dea seama care e legătura omului cu Siluetele Negre cu Glugi, și recent decedatul Vânător Apaș, și mica civilizație subterană de războinici ce trăiesc sub a cincea pistă de bowling din Complexul „Floarea Deșertului”. Numele lui pare să apară întotdeauna când vine vorba de evenimente stranii.

Încearcă de asemenea să-și dea seama cum arată. De fiecare dată când se îndepărtează de lângă el, nu-și mai poate aduce aminte nimic despre cum arată, în afară de faptul că poartă o jachetă cafenie și că are o servietă din piele de căprioară.

Ah, și acea servietă, spune Dana, e puțin ciudată pentru că e plină de muște. Și asta e înfiorător la început, până realizezi că e un vânzător de muște și că toate sunt dresate. Și pot aduce poșta, și să vorbească germană, și să facă pe mortul și alte lucruri adorabile.

Spune că e un tip chiar de treabă după ce ajungi să-l cunoști mai bine.

Ah, și era să uit: Dana se întreabă dacă vreun ascultător mai puternic se poate apropia puțin de Parcul pentru Câini și ar putea să arunce niște fasole sau chipsuri sau pastramă sau orice peste gardul înalt? Îi e foarte foame. De fapt, mi-a luat ceva să dau de capăt greșelilor ei gramaticale din mesaj. Sigur tremură foarte tare.


Și acum, un anunț de interes public din partea comunității medicale Night Vale.

Te simți slăbit? Chiar și după opt ore de somn? Ai probleme de respirație între ora 2:00 și 4:00 dimineața? Pui kilograme doar ca să slăbești și apoi să le pui înapoi, totul în intervale de câte cinci-șase ore?

Ai poftă de pământ, gen, tot timpul? Pământ bogat, solid, care vrei să îți răcească limba, să îți umple gâtul, sinusurile, plămânii, burta? Sapi în pământ dimineața devreme, urlând la soarele pe jumătate răsărit de parcă ar putea pleca în mod amabil, înapoindu-te întunericului pe care îl meriți din plin și care îți este psihologic necesar?

Dacă ai răspuns afirmativ la toate aceste întrebări înseamnă că ești în regulă! Programul funcționează! Toate testele au avut succes și Faza a Patra este iminentă.

Acestea au fost Sfaturi pentru Sănătatea Comunității.


Mai multe despre Femeia Bătrână Fără Chip care locuiește în secret în casa ta. Tocmai a dat o declarație presei. Aici este declarația:

Sunt confuză. Felul în care îți organizezi obiectele în frigider nu are sens. Nu pot găsi nicio logică în ordinea asta. Ce sistem folosești ca să îți stăpânești legumele, conservele, borcanele și petele de mâncare? Sunt pete, mânjituri de un maro organic sau roz care relevă istoria ezoterică a mâncării tale. Îmi place cea gălbuie de lângă lada frigiderului pentru că am impresia că e cea mai veche. Are topografie.

Dar nu îmi plac toate felurile astea de gândaci pe care le ai în casă. Îmi plac doar unele din ele. Și ți-am schimbat cearșafurile. Nu-ți schimbi cearșafurile destul de des. Nu te consider neigienic, dar cred că te-ai simți mai bine dacă ți-ai schimba așternuturile din când în când.

Și timpul e ciudat pentru că nu există pentru mine în același fel, așa că cearșafurile tale sunt deja acoperite cu oasele, părul și sângele tău, dar… nu încă. Nu chiar încă.

Mi-aș dori să mă poți vedea cum curăț și reorganizez, cum pun ordine în absurditatea de plante și mușchi din frigiderul tău, dar tu nu te uiți niciodată. Dacă ai privi la stânga sau la dreapta din când în când, m-ai vedea. Sunt chiar lângă tine, chiar acum. Chiar și în oglinzi, dar tu te uiți doar la tine însuți, te holbezi la fața ta de cartof maturat. Sunt acolo în fiecare oglindă, m-ai vedea dacă te-ai uita după mine în fundalul din spatele tău.

Apropo, care e parola de la wifi?

Acesta a fost anunțul special al Femeii Bătrâne. Habar nu am cum am primit această înregistrare, cine a înregistrat-o, sau cum o Femeie Bătrână fără chip, și prin extensie, fără gură, poate vorbi atât de clar. Dar a fost foarte informativ. Poate ar trebui să fii mai atent când ești acasă.

Sau și mai bine, distruge-ți toate oglinzile. Cum obișnuia să-mi spună mama, „Cineva te va ucide într-o zi, Cecil, și o oglindă va fi implicată. Ține minte ce-ți spun, copile!”. Și apoi se holba absent în ochii mei până începeam să chicotesc.

Ah, îmi e așa dor de ea.


Dragi ascultători, am primit la Poșta Redacției o mulțime de cereri pentru poze cu Koshekh, motanul din baia noastră și întrebări cu privire la pisoii lui. Managementul Postului de Radio nu ne-a lăsat să păstrăm pisoii, dar vă asigurăm că fiecare și-a găsit o familie care să-i aibă în grijă. Din nefericire, la fel precum Koshekh, și pisoii sunt blocați în locul în care s-au născut – așa că proprietarii sunt nevoiți să îi viziteze acolo, în baia stației noastre de radio. Koshekh plutește la un metru în aer, dar unii dintre pisoi au ajuns la aproape trei metri.

Suntem întristați de decizia Managementului Postului de Radio. Totuși, e bine că măcar de fiecare dată atunci când mergem la baie putem să-i admirăm. Am vrea să vă arătăm și niște poze dar din păcate radioul nu e un suport vizual de transport al informației. De asemenea, ultimii trei angajați care au făcut poze în baie au descoperit nu doar că motanul nostru, Khoshekh, nu apare în poze, dar au și murit într-un mod extrem de brutal și dureros în decurs de o săptămână după ce au făcut pozele. De aceea preferăm să nu vă spunem nimic altceva despre cum arată pisicile.

În schimb avem o mică înregistrare cu mieunatul pe care Khoshekh îl face atunci când îi este foame.

Cum v-am mai spus, în general nu îmi plac pisicile, dar Khoshekh și-a găsit un colțișor în inima mea.


Mi se șoptește în cască că forțele speciale îți înconjoară casa. Aceștia sunt agenți secreți dintr-o Organizație Guvernamentală Vagă dar Amenințătoare. Probabil te uiți pe geam, încercând să-i reperezi pe agenți, dar află că ei sunt specializați în camuflare. Nu poți să-i vezi, nici dacă te holbezi, nici chiar dacă te uiți atent. Acești agenți secreți se pot deghiza în pomi, uși, păsări, pisici sălbatice și chiar în rafale de vânt. Unul dintre ei s-a deghizat într-un obiect de mobilier din propria ta casă. Nu am voie să vorbesc prea mult despre asta dar probabil că te uiți la acel obiect chiar în acest moment.

Organizația Guvernamentală Vagă dar Amenințătoare pare să fie supărată pe faptul că Femeia Bătrână Fără Chip, care locuiește în casa ta, și-a făcut simțită prezența și te-a anunțat atât pe tine, cât și mass media, asupra existenței ei. Cu toții știam că era acolo. Cine nu știe despre Femeia Bătrână Fără Chip care se ascunde în toate casele noastre? Nu-i foarte diferit de a știi că Moș Crăciun nu există. Toată lumea, mai puțin copii mici, desiguri, știe că Moșul e de fapt o mare populație de urși sedați și costumați pe care CIA îi lasă să-și facă de cap prin toată țara de fiecare Ajun de Crăciun.

Iar precum în cazul mitului lui Moș Crăciun, e foarte important să menținem aparența că nu cunoaștem adevărul. „Hai să pretindem că Moș Crăciun e un moșneag ce dă cadouri pentru toată lumea și nu un urs guvernamental drogat”. La fel, „hai să pretindem că nu există vreo Femeie Bătrână fără Chip ce se ascunde în casa ta”.

În orice caz, agenții secreți se apropie din ce în ce mai mult de casa ta și sunt pregătiți să folosească forță letală. Mi-ar fi plăcut să-ți spun că trebuie să fugi de acolo, să te salvezi, dar e deja prea târziu. Fiecare intrare și ieșire e baricadată. Ești blestemat.

Din păcate, Femeia Bătrână Fără Față trebuie să știe ceva. Trebuie să știe multe secrete, unele dintre ele foarte importante pentru Agenția Guvernamentală Vagă dar Amenințătoare iar aceste secrete sunt probabil despre tine. Poate că plănuiește să-ți dezvăluie menirea ta. Poate că și tu ai o legătură, deși fără să fi vrut asta, cu Agenția Guvernamentală Vagă dar Amenințătoare, iar această informație nu poate fi transmisă mai departe. Ești un document top secret viu, în carne și oase. Iar acum, când aceste informații sunt aproape de a fi dezvăluite, tu trebuie să fi distrus.

Partea bună e că totuși ai avut un țel în viață, iar asta e mai mult decât multă lume poate spunea despre ei.

O să ne lipsești.


Așa că acum, în ultimele tale momente, deși sigur nu și ale noastre, prezentăm vremea.

[„Long Gone” de Mary Epworth]


Femeia Bătrână Fără Chip ce locuiește în secret în casa ta dorește să își ceară scuze. Ea ne-a trimis încă o declarație:

Îmi pare rău, am vrut doar să văd cum pot să intru pe internet. Am resetat routerul de WI-FI și asta m-a ajutat, dar pe calculatorul tău folosești Chrome și niciodată nu-ți ștergi istoricul sau cache-ul. A fost atât de încet… În fine, am descărcat Firefox și pare că funcționează mult mai bine.

Am auzit că Primarul vrea să iasă la pensie și voiam să știu dacă cei care candidează la primărie trebuie neapărat să aibă chipuri. Am câteva idei bune, care sunt sigură că are ajuta orașul. De exemplu, cred că putem în același timp să creștem bugetul repartizat școlilor și să scădem taxele. E un plan inovator și o să construiesc un website în care îl explic. Acolo o să explic și alte idei bune pe care le am, care ar putea ajuta orașul nostru.

Sunt foarte bucuroasă să anunț candidatura mea la postul de Primar!

De asemenea, ți-am dat foc la frigider. Mă enerva la culme.

Acum fumez o țigară și îți adnotez exemplarul tău al Infinite Jest de David Foster Wallace.

Nu ne-a lăsat un nume sau un URL către site-ul ei și nici nu știu cum poate să citească orice fără a avea o față – și prin extensie ochi. Am fost anunțați că agenții secreți ai Organizației Guvernamentale Vagă dar Amenințătoare s-au retras și nu au folosit forță letală, din moment ce ești încă în viată, indiferent de cât de lipsit de viață te simți.

Au eliberat, în schimb, câteva mii de păianjeni în casa ta. Din fericire pentru tine, precum în cazul Femeii Bătrâne Fără Chip, nu o să poți să-i vezi, doar dacă te uiți foarte atent. Sunt păianjeni dresați ce se mută instantaneu din raza ta vizuală, dar la fel ca în cazul Femeii Bătrâne Fără Chip, din când în când o să-i simți perindându-se pe fața și pe buzele tale în timp ce dormi. Așa că rămâi vigilent.

Dragi ascultători, hai să rămânem cu toții vigilenți. Nu este ușor să știi cine și ce vrea să fie văzut, dar atunci când vă uitați în jurul vostru fiți foarte atenți la colțurile întunecate. Observați cu atenție tiparele existente în jurul vostru, pe pereți și pe cer. Gândiți-vă la asta și căutați mereu adevărul în ce vedeți!

De ai putea să vezi exact ceea ce nu vezi, de ai putea înțelege toate straturile complexe și oribile ce se află chiar în afara privirii tale. De ai putea vedea lumea așa cum e ea… E oribilă, în flăcări… și frumoasă.

Dragi ascultători, rămâneți pe recepție pentru următorul nostru program: Mestecatul cu gura deschisă! Subiectul din seara aceasta: Cioburi de sticlă – Cum să profiți de o situație proastă.

Până data viitoare, noapte bună, Night Vale. Noapte bună.


Proverbul de astăzi: Sufletul omenesc cântărește 21 de grame, miroase a legume la grătar, arată precum o pătură șifonată din pled, și sună precum traficul aglomerat de pe un pod.


Grafică de Maja

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top