Istoria Gojira, un uriaș al cinematografiei japoneze



Japan weeb, indie&retro gamer, obviously interested in SF with a…
Gojira (ゴジラ), cunoscut mai bine în occident sub numele de Godzilla (deși fanii muzicii metal vor recunoaște și denumire de Gojira, wink wink), este o serie de filme kaiju produsă și distribuită inițial de către Toho. Primul film a apărut în 1954 și a fost realizat de Ishirō Honda, care a regizat majoritatea filmelor Godzilla din perioada Shōwa (1954 – 1975). Contrar așteptărilor, cel puțin personale, filmul expune pericolul legendarului monstru cu seriozitate și este un vehicul pentru metafore legate de războiul nuclear, avansul tehnologic și distrugerea naturii. Se poate spune că „elefantul din cameră” nu era suficient pentru japonezi, așa că au creat „Godzilla-ul din cameră”. Cu doar nouă ani în urma apariției primului film, orașele Hiroshima și Nagasaki au fost distruse cu bombe nucleare de către americani. Scenele cu orașe devastate, oamenii grav răniți sau morți oglindesc de aproape imaginile încă vii în mintea japonezilor de atunci. Un eveniment mai puțin cunoscut, dar care a inspirat, în timpul producției filmului, originea acvatică a monstrului, a fost contaminarea radioactivă a navei de pescuit japoneze Lucky Dragon no. 5 în urma experimentelor nucleare din Insulele Marshall.
Cum era de așteptat, varianta americană Godzilla, King of the Monsters! din 1956 a fost reeditată în același fel în care Godzilla… reeditează orașele japoneze – o mulțime de tăieri, eliminări și ajustări care au distrus cu totul ideea originală a filmului. Toate referințele care puteau pune americanii într-o postură vinovată au fost scoase, experimentele americane fiind în primul film motivul trezirii și puterii creaturii acvatice. Întrebat dacă americanizarea filmului l-a ofensat, Ishirō Honda a răspuns că a fost mai degrabă amuzat, deoarece când au făcut filmul încercau la rândul lor să imite filmele americane cu monștri.
Primul sequel, dar și prima „bătălie a secolului” dintr-o serie lungă, care va defini tot restul francizei, de lupte a lui Godzilla cu alți monștri, apare în 1955. A fost o încercare de a specula rapid popularitatea primului film. Godzilla Raids Again a fost regizat de către Motoyoshi Oda, deoarece Ishirō Honda era ocupat cu regizarea unui film de dragoste. Filmul arată că Godzilla, ucis în primul film, este mai degrabă o specie decât un singur exemplar care a supraviețuit milioane de ani. Mai mult decât atât, din cavernele subacvatice iese și un ankylosaurus iradiat numit Anguirus. Nu vi se pare, în doar câteva luni temele grele au fost abandonate și înlocuite cu lupte distractive între monstruozități din ce în ce mai puțin credibile. Nu pot să spun decât că japonezii nu sunt genul de oameni care să rămână foarte mult timp supărați. La fel s-a întâmplat și cu Godzilla, care a fost „iertat” pentru distrugerile din primele filme și a devenit de-a lungul seriei mai degrabă un protagonist care apără umanitatea.
Nu, nu am de gând să prezint toate cele peste treizeci de lupte ale lui Godzilla cu diverși monștri care duc cu gândul la villain of the week din desenele animate. Dar încă una e musai, fiind cea mai celebră: King Kong vs. Godzilla din 1962. Conform legendei urbane, se zice că în varianta americană câștigă King Kong, iar în varianta japoneză Godzilla. Pot confirma că e doar o legendă. Ambele serii au fost revitalizate în ultimii ani de către americanii de la Legendary în cadrul universului cinematografic MonsterVerse. Al patrulea film din seria MonsterVerse va apărea anul viitor, fiind un remake după filmul din 1962, motiv pentru care nu am vrut nici să dezvălui câștigătorul. Să ne vedem cu bine în 2021 la film, când se va lansa Godzilla vs. Kong.
What's Your Reaction?

Japan weeb, indie&retro gamer, obviously interested in SF with a growing taste for &F.