Shinsekai Yori/From a New World
Japan weeb, indie&retro gamer, obviously interested in SF with a…
Povestea, bazată pe romanul scris de Yusuke Kishi, câștigător al Nihon SF Taishō Award, are loc peste o mie de ani într-un viitor post-post-apocaliptic într-un sat idilic numit Kamisu 66, unde oamenii dobândesc puteri psihice numite cantus odată cu maturizarea în vârstă.
Adaptat sub formă de anime în 2012 de A-1 Pictures, studio de animație care în acel an s-a ocupat și de Sword Art Online, serialul a fost eclipsat de acesta din urmă prin tema realității virtuale, acțiunea inspirată din jocurile video și povestea mai ușor de urmărit. Deși am apreciat ambele seriale, vreau să îndrept atenția și asupra celui care nu și-a arătat din prima toți așii din mânecă, explorând treptat idei care variază de la psihologie la politică.
Primele episoade înaintează într-un ritm mai relaxat pe stil „slice of life” și au ca scop aprofundarea în lumea aceasta rurală, plină de reguli, dar și de plăceri menite să controleze oamenii. Saki Watanabe este personajul principal și ultima care capătă puteri psihice dintre prietenii ei: Satoru, Maria, Mamoru, Shun, și Reiko, cărora li se alătură într-o școală menită să îi învețe să-și controleze puterile. „Bariera sfântă” este o frânghie care definește limitele satului, copiii fiind învățați că nu au voie să o încalce, deoarece riscă să ademenească demoni. Informația este transmisă oral printr-un cautionary tale, repetat în prima zi și pentru Saki, și reprezentat de către serial într-un mod minimal și stilizat specific. Deoarece totul în sat este învăluit în mister, după ore Saki și ceilalți copii discută despre soarta celor care nu ajung să capete puteri, despre disparițiile misterioase ale altor copii, precum și despre unele pisici care, deși considerate oficial o legendă, ar fi responsabile de respectivele dispariții.
Odată ajunsă acasă, Saki își aude părinții vorbind, în spatele ușilor închise, cu îngrijorare, despre soarta fiicei lor, în ciuda faptului că a căpătat deja puteri. Ca dovadă că îngrijorarea lor este întemeiată, Reiko, până atunci cea mai neîndemânatică la folosirea cantusului ei pentru desenul cu nisip și alte activități, dispare peste câteva zile și nu mai este văzută sau amintită de prietenii ei.
Libertatea sexuală, inclusiv de natură homosexuală, devine, odată cu trecerea spre adolescență a personajelor, una dintre metodele de control. Acest lucru amintește de Minunata lume nouă a lui Huxley, și chiar numele serialului pare să insinueze această legătură (deși oficial cartea a fost denumită după simfonia cehă a lui Dvořák, folosită și în serial). Sunt multe alte utopii și lumi aparent normale care ascund (pentru cititor sau chiar personaje) distopii cu care aș putea compara povestea, dar cea mai similară tematic în opinia mea este Să nu mă părăsești a lui Kazuo Ishiguro, datorită îmbinării dintre temele distopice și cele coming of age/bildungsroman.
Deși cu un buget relativ mic și cu o animație care pe alocuri arată acest lucru, identitatea vizuală este excepțională și oferă o varietatea neașteptată: de la apăsătoarele holuri slab iluminate ale școlii, ori a nostalgiei verilor târzii ale copilăriei, până la păduri cu creaturi înspăimântătoare, ierni necruțătoare, și rămășițe ale unor metropole de mult uitate.
Mi-a plăcut modalitatea subtilă a serialului de a te atrage personal în conflictele abordate. De exemplu, deși primul episod începe cu un indiciu major – o lume urbană foarte similară cu a noastră care cade pradă violențelor – aceste scene scurte sunt rapid date uitării de către publicul mai neatent. Această uitare, importantă tematic, este facilitată de o combinație dintre natura fermecătoare și banalitatea conflictelor adolescentine. Indiferent de ritualurile ciudate sau de zvonurile sinistre, oare această lume a inocenței nu este mai bună decât ce a fost? Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple, iar imoralitatea acestei lumi din viitorul îndepărtat nu se reduce la păcatele trecutului sau la controlul social.
Nu vreau să stric surpriza, dar miza e mai mare decât pare inițial, iar într-o excursie nesupravegheată, curiozitatea și întâmplarea îi va face să afle un adevărat înfiorător ascuns de către societate cu mult timp în urmă. Acest lucru pune în mișcare o serie de evenimente pe mai mulți ani care va include ființe modificate genetic, roboți antici și puteri greu de închipuit.
What's Your Reaction?
Japan weeb, indie&retro gamer, obviously interested in SF with a growing taste for &F.