Arcane: Excelent și dacă nu știi de League of Legends
Japan weeb, indie&retro gamer, obviously interested in SF with a…
Arcane este un serial animat de pe Netflix, creat de studioul francez Fortiche și Riot Games, bazat pe lumea Runeterra din jocul League of Legends. În ultimii ani jocurile video au devenit tot mai des folosite ca sursă de inspirație pentru filme și seriale, doar off the top my head pot menționa Warcraft, Tomb Raider, Mortal Kombat (2021), Detective Pikachu, DOTA: Dragon’s Blood, Castlevania și Sonic the Hedgehog (la care în curând apare și continuarea). Spre deosebire de cele menționate (unele chiar foarte bune) și de multele nemenționate, Arcane poate fi vizionat fără probleme și fără să știi ce e aia League of Legends. Ca dovadă, că tot veni vremea unei confesiuni, nu am jucat niciodată LoL și nu simt că am pierdut ceva semnificativ din poveste. Cu siguranță jucătorii vor avea multe motive întemeiate să mă contrazică, dar nu intenționez să fac o recenzie a jocului sau să enumăr diverse referințe subtile. Faptul că serialul este atât de accesibil și reușit îl va face pe viitor cea mai importantă influență pentru scriitorii care nu vor doar să mulțumească fanii, ci să creeze ficțiune universal apreciabilă. Să nu fiu înțeles greșit, animația abundă în referințe pentru cei care au playtime-ul necesar, după cum am aflat de pe paginile de Wikia a episoadelor. De asemenea, luând totuși în considerare și libertatea artistică, serialul este fidel lumii Runeterra și a personajelor din ea. Arcane este o vizionare aproape obligatorie pentru jucătorii LoL, dar opusul este doar opțional, serialul nefiind o reclamă glorificată.
Acțiunea are loc în orașele Piltover și Zaun care formează un stat împreună, dar care se află la propriu pe continente diferite, și metaforic chiar în lumi diferite. Cele două orașe sunt unite de către un pod, și separate de tot ce aș putea menționa despre ele. În timp ce Piltover este un oraș foarte avansat și înstărit al științei și progresului, Zaun este o mahala întunecată, mizerabilă și toxică ținută sub control de Piltover doar prin patrulările dese ale poliției. Dacă există vreo bogăție a undercity-ului, ea este mai degrabă de natură culturală și prin solidaritatea locuitorilor.
Unitatea celor două orașe este foarte fragilă în urma unei încercări de revoluție, am putea spune chiar un război civil, și, în ciuda dorințelor celor din Zaun de a continua lupta, unitatea aceasta este menținută de către dorința lui Vander pentru pace. Vander a fost conducătorul răscoalei și este liderul de facto al comunității, însă acesta este în prezent tatăl adoptiv al mai multor copii rămași orfani în urma masacrului luptei inegale cu Piltover: Vi, Powder, Mylo și Claggor. Gurile rele spun că din cauza copiilor Vander a devenit prea moale, deși până și Vi încearcă să-l convingă să organizeze un nou atac, la care Vander o întreabă pe care dintre prietenii ei e dispusă să îl piardă.
Cele mai înduioșătoare dar și cele mai tragice momente ale serialului au la bază relația dintre surorile Vi și Powder, acțiunile lor provocând schimbări radicale nu doar în viața lor, ci indirect în întreaga lume. În primul episod, Vi își conduce prietenii în Piltover pentru un jaf de obiecte valoroase și o aduce și pe sora ei mai tânără Powder zicând că este pregătită, în ciuda nemulțumirii lui Mylo care spune că este o piază rea, sau, în original…o jinx. Odată ajunși în apartamentul din Piltover, cei patru încearcă să selecteze cele mai scumpe obiecte, lucru pe care Mylo nu prea îl reușește deoarece obiectele uzuale par la rândul lor deosebite pentru un copil sărac din Zaun. Powder, din păcate, descoperă un cufăr cu cristale albastre, care sunt cele mai importante și valoroase dintre toate lucrurile furate. Asemănarea nu doar dintre culoarea albastră a cristalelor și părul ei, dar și cu instabilitatea cristalelor mi s-a părut un detaliu semnificativ. Grăbindu-se să nu fie prinși, copii o iau la fugă și o cheamă și pe Powder care scapă una dintre cristale și cauzează o explozie care distruge apartamentul, începe o investigație în Zaun și pornește cu adevărat acțiunea din Arcane.
Inventatorii Viktor și Jayce contribuie și ei la modelarea poveștii în direcția jocului prin crearea Hextech, tehnologie bazată pe arcane crystals – cristale cu puteri magice, aceleași pe care le-a găsit și Powder în timpul jafului. E și normal să fie atât de importante pentru toate personajele principale, doar sunt obiectele eponime ale serialului. Împotriva utilizării magiei este respectatul profesor, inventator și consilier Heimerdinger din specia yordle, care insinuează că ar fi încercat în tinerețe experimente similare și se teme de schimbările dezastruoase pe care le-ar putea aduce lumii. Jayce devine la rândul lui consilier și un lider al Piltover în urma aplicării comerciale a Hexgate-urilor, și convinge și restul consilierilor să îi susțină cercetările.
Pentru bolnavul Viktor, aceste experimente sunt o cale prin care ar putea să își salveze viața și o modalitate prin care idealistul cercetător își dorește să ofere condiții de trai îmbunătățite în Zaun, locul unde s-a născut.
Relațiile interumane sunt inima care bate cu intensitate a serialului, fie că vorbim de rivalitate și/sau (it gets messy) iubire, ele oferind profunzime întâmplărilor și miză emoțională confruntărilor care sunt mai mult decât o simplă luptă dintre bine și rău. Chiar și un criminal ca Silco (care în opinia lui luptă prin orice mijloace pentru o cauză nobilă, eliberarea Zaun), principalul antagonist al primului sezon, este făcut mult mai interesant prin iubirea lui sinceră pentru Jinx pe care o vede ca pe o fiică adoptată. Cu toate astea, relația lor este evident una toxică bazată pe minciună și pe încurajarea celor mai rele impulsuri pe care le au. Într-un fel, cei doi mă duc cu gândul la Joker și Harley Quinn, și pentru unele persoane asta ar putea părea o simplă copie. Prietenia lui Silco cu Vander din tinerețe, și trădarea acestuia din urmă, contribuie și ea la atitudinea paranoică și autoritară de care dă dovadă Silco cu subalternii lui, tot mai nemulțumiți de deciziile acestuia. Drogul shimmer cu care face trafic Silco nu este doar o modalitatea de a obține bani, ci și un răspuns al Zaun în fața agresiunilor celor din Piltover și o contrapondere feroce pentru armele Hextech încă în dezvoltare.
Că tot am menționat relațiile din serial, nu pot să trec cu vederea iubirea dintre „infractoarea“ Vi și polițista Cupcake…pardon, Caitlyn. Este o iubire interzisă nu prin prisma LGBT (Piltover pare o societate destul de progresistă luând în considerare diversitatea consiliului) ci mai degrabă o problemă legată de statutul social diametral opus. Relația lor, la început doar o colaborare împotriva lui Silco, este, la nivel romantic, abia la început. Primele semne că sunt mai mult decât simple prietene sunt tachinările lui Vi cu subînțeles, și, cel mai revelator, tandrețea dintre cele două când Vi își povestește trecutul. Este probabil cea mai semnificativă relație lesbiană dintr-un serial occidental de animație de la Korra și Asami (din The Legend of Korra, evident) încoace. O barieră mai mare în calea iubirii lor decât societatea va fi gelozia surorii lui Vi, despre care nu aș vrea să dezvălui prea multe.
Cu un mare potențial pentru sezonul doi (deja confirmat de către Netflix și în producție, cel mai probabil cu lansarea în 2023) este legătura dintre consiliera de origine noxiană Mel Medarda și mama ei războinică, Ambessa Medarda. Mel a fost izgonită de către mama ei pentru că era prea milostivă pentru o țară războinică cu mulți dușmani, considerând-o mai potrivită pentru acei „soft-spined idealists” din Piltover. Ambessa vizitează Piltover după moartea fiului ei și încearcă să o convingă pe Mel să se întoarcă acasă. Într-un moment amuzant, dar și revelator al dinamicii în schimbare dintre cele două, la chemarea „Lady Medarda” se întorc ambele și răspund deodată. Ambessa pare să fie cheia care va deschide ușile larg către restul lumii Runeterra în sezoanele următoare, dar într-un mod cel mai probabil sângeros.
Mai sunt multe de zis despre personajele din Arcane și legăturile complexe și numeroase dintre ele, dar o abordare exhaustivă ar fi exhausting luând în considerare că aproape fiecare două personaje principale și chiar secundare au legături care formează o adevărată rețea pe care serialul își poate construi viitoarele povești.
Muzica de intro de la Imagine Dragons, folosită și în cadrul serialului, îți rămâne instant întipărită în creier și reprezintă perfect multiplele adversități din serial într-o lume în care toată lumea, de la prieteni la familie, poate deveni un Enemy peste noapte. Alte melodii de la artiști precum Sting, Bea Miller, Denzel Curry, Pvris și Woodkid complementează excelent scenele pe care le acompaniază, indiferent că ele sunt lupte dinamice sau momente de solitudine apăsătoare. O nemulțumire mică pe care o am legată de coloana sonoră este că uneori pare prea modernă pentru o lume de altfel mai degrabă în zona de fantasy și steampunk, lucru destul de discutabil luând în considerare revoluția tehnologică în curs și ideologia progresului din utopicul Piltover.
Deși anumite aspecte ale lumii și poveștii sunt încă slab dezvoltate, cum ar fi originea diferențelor dintre Piltover și Zaun, animația superbă (cu atât mai admirabilă dacă luăm în considerare studioul relativ mic care produce serialul) și pasiunea narațiunii mai mult decât compensează orice imperfecțiune. Această pasiune este etalată în mod necontenit prin acțiune intensă dar și prin momentele de răgaz înduioșătoare care oferă combustibilul pentru cea din urmă. Arcane este printre serialele mele preferate din 2021, și, dacă premisa te incită, indiferent de experiența avută cu League of Legends, garantez că poate deveni și printre preferatele tale.
What's Your Reaction?
Japan weeb, indie&retro gamer, obviously interested in SF with a growing taste for &F.