Now Reading
The Terror (sezonul 1) – sau „De ce mi-e frică de fasolea la conservă”

The Terror (sezonul 1) – sau „De ce mi-e frică de fasolea la conservă”

Avatar photo

Vreau din toată inima să recomand acest serial, sau măcar primul sezon, dar sunt sigură că va sări cineva ca ars spunându-mi că e de fapt o mizerie și cartea e mai bună. Deși înțeleg foarte bine sentimentul, din nefericire nu am apucat încă să-mi comand o copie și până să mă uit la serial nici nu știam că ea există. Astfel, acest review va fi limitat, referindu-se doar la serial, nu și la povestea originală. Aștept însă cu nerăbdare să o citesc și să trag propriile concluzii.

Bazat pe o poveste reală (nu în totalitate, thank god), primul sezon al serialului prezintă peripețiile echipajelor corăbiilor HMS Terror și HMS Erebus menite să exploreze Polul Sud. E de la sine înțeles că lucrurile nu merg cum ar trebui – cele două epave au fost descoperite în 2016, respectiv 2014 la 50km distanță una de cealaltă. Echipajul a murit din diverse cauze în timp ce încercau să dea de civilizație, pe jos, după ce corăbiile s-au blocat în gheața groasă din Antarctic.

Ce pretext mai bun decât o poveste reală a două corăbii într-un loc îndepărtat cu condiții teribile, o populație indigenă despre care nu se știa foarte multe la vremea respectivă, totul sfârșindu-se în dezastru total și diverse cauze de deces? Mai adaugă și o creatură misterioasă care reușește să înfricoșeze deși apare pentru doar câteva zeci de minute în tot sezonul și ta-da: ai mixul perfect pentru o poveste horror unde nici nu știi cine e adevăratul inamic.

Deși totul pare să fie centrat în jurul lui Tuunbaq (un spirit ce ia forma unui urs polar gigantic) și a stăpânei sale, poreclită „Lady Silence” (fiica selectiv-mută a unui inuit omorât din greșeală de echipaj), elementul horror apare în mare parte din cauza tensiunilor în continuă creștere cauzate de izolarea prelungită și disperarea echipajului. Paranoia pune stăpânire pe toți membrii când aceștia sunt mințiți de cei în care aveau încredere, când oamenii în poziții importante încep să dispară și când tabere opuse se formează, iscând lupte, deși ar fi mai logic să își păstreze puterile pentru a supraviețui.

Printre lucrurile teribile care nu s-au întâmplat doar în serial se numără și intoxicația cu plumb și botulismul cauzate de conservele cu mâncare. Din păcate acest pericol este descoperit abia când o bună parte din echipaj e deja afectată de simptome grave. Degradarea fizică a corăbierilor e chiar mai înfricoșătoare decât scenele în care aceștia sunt devorați de vii de Tuunbaq. În serial sunt multe scene explicite dar cele mai groaznice mi s-au părut cele de natură medicală, în special văzând doctorii neputincioși în fața atâtor probleme.

Dacă până acum nu v-am atras atenția cu premiza serialului, poate actorii prezenți în acesta vă vor convinge. În rolurile căpitanilor James Fitzjames și John Franklin îi avem pe Tobias Menzies și Ciarán Hinds pe care poate îi știți din serialul Rome (2005-2007) unde i-au jucat pe Brutus, respectiv Cezar. Dacă nu, sigur i-ați mai văzut prin The Crown, Game of Thrones și altele. Un alt personaj important, Cornelius Hickey, e jucat de Adam Nagaitis pe care poate l-ați văzut în rolul lui Vasily Ignatenko în Chernobyl. În acest serial a mai jucat și Jared Harris, care îl interpretează pe Francis Crozier în The Terror, care a avut un rol și în The Crown.

Ca o încheiere vă las intro-ul primului sezon care, în opinia mea, capturează perfect atmosfera serialului, în special sentimentul acela de izolare și liniște specifică zăpezii, alături de frumusețea peisajului care încearcă să respingă invadatorii cu orice preț.

https://www.youtube.com/watch?v=nlmeJyn0K-8&ab_channel=Usimortis

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top