Now Reading
De la 0001 la [Informație ștearsă]: Introducere în universul SCP Foundation

De la 0001 la [Informație ștearsă]: Introducere în universul SCP Foundation

Marius Gordan

Introducere

 

Este destul de greu să compari SCP Foundation cu orice altceva din literatură. Să zicem doar că dacă X-Files, Twilight Zone, niște filme horror de categorie B și cele mai bizare postări de pe Reddit, Tumblr sau de pe vreun image board îndoielnic ar fi avut un copil (da, cam mulți părinți pentru o singură progenitură), numele acestei odioase făpturi sigur ar fi scpwiki.com.

După noi, autorii acestui articol, tocmai această combinație face universul SCP atât de atractiv. Diversitatea în abordare de la articol la articol, de la povestire la povestire, trecând atât de lejer, de exemplu, de la o pastișă oarecum amuzantă, cu trimiteri atât de cunoscute și de uzitate de fanii ficțiunii speculative încât ajung, scuzați-mi expresia, cringe (desigur, acest fapt este asumat de cele mai multe ori), la proze ce au în spate idei extrem de interesante și originale, ce necesită atenție pentru a putea fi decodificate și înțelese la adevărata lor valoare.

Un avantaj dat de platforma wiki este faptul că toate articolele trec printr-un proces de peer-review intensiv și, până la urmă, de votare. Acesta e încă un motiv pentru care considerăm că SCP chiar merită să-i fie acordat puțină atenție.

De asemenea, cantitatea imensă de texte de pe site ar trebui să fie încă un punct forte. Sigur vei găsi ceva care-ți place foarte mult, fie că e vorba despre un anumit SCP (o să explicăm ce e și ăla în segmentul următor), o anumită poveste sau chiar un întreg ciclu de povestiri.

 

Ce-i ăla un SCP? Cum arată un articol scris pe scpwiki.net?

 

SCP este un acronim pentru Secure, Contain, Protect. SCP Foundation (sau Fundația) este, în poveste, o organizație internațională care are grijă ca acele obiecte cu proprietăți supranaturale sau acele ființe cu puteri speciale, să nu ajungă în atenția publică. Filosofia lor este una destul de simplă: tot ce este anormal trebuie controlat, ce nu poate fi controlat trebuie anihilat. Ca să reușească asta, Fundația trebuie să aibă un sistem de catalogare și înregistrare unic pentru tot ce găsește. Adică au nevoie de o organizare birocratică, cu formulare și dosare, dar și limbaj specific.

 

Există și un template pentru un articol SCP, dar care poate fi modificat atunci când acest lucru se potrivește cu povestea. Pe scurt, trebuie să fie incluse următoarele:

Numărul itemului (indiferent că e vorba despre obiecte sau ființe) sub forma SCP-xxxx.

Clasa (Object class): Descrie într-un cuvânt gradul de periculozitate pe care-l prezintă subiectul față de agenții Fundației. Acesta poate să fie Sigur (Safe), Euclid (necesită un anumit efort pentru a fi securizat), Keter (pe scurt, shit hits the fan if those get out), Thaumiel (SCP-uri care sunt folosite pentru a controla alte SCP-uri) și Neutralizat (Neutralised, adică nu mai prezintă vreo problemă pentru Fundație)

Procedură specială de izolare (Special Containment Procedure): specifică în ce condiții subiectul articolului poate să fie păstrat în relativă siguranță, atât pentru Fundație, dar mai ales pentru public.

Descriere (Description): Sunt descrise în detaliu caracteristicile care fac subiectul articolului să fie considerat ieșit din comun.

The best scp memes :) Memedroid

 

Începuturile SCP Foundation

 

Stilul aparte al Fundației își are originea pe website-ul 4chan, o platformă de socializare dubioasă datorită nivelului de anonimitate de care utilizatorii beneficiază. Deși 4chan rămâne notoriu pentru comunitatea agresivă și postările toxice, unele secțiuni ale website-ului încurajează o conduită mai constructivă. În cazul nostru, secțiunea de „Paranormal” (a.k.a /x/) a sitului servește ca un spațiu unde utilizatorii pot scrie diferite povești de groază. Stilul, lungimea și calitatea scrierilor este diversă, iar utilizatorii pot aduce comentarii constructive sau critici dure. Acest fenomen este cunoscut pe internet sub numele de Creepypasta. Uneori anumite povești ajung să crească în popularitate, devenind astfel parte din pop culture. Acest fenomen s-a extins și pe alte situri, un exemplu renumit fiind povestea lui Slender Man, (există și un film destul de cringe) care a apărut prima dată pe Something Awful Forums.

 

Într-o zi de vară din anul 2007, un user anonim a postat articolul SCP-173, o poveste scurtă care descrie o statuie din beton ce se mișcă doar atunci când nimeni nu se uită la ea și rupe gâtul oricui îi iese în cale. Originalitatea postării venea din structura și stilul poveștii. Articolul este scris ca o serie de documente top secrete, cu termeni științifici proprii și proceduri speciale ce trebuie puse în practică pentru a ține creatura în captivitate. Cititorii sunt astfel introduși în această lume printr-o graniță între ficțiune și realitate, dând senzația că au dat peste informații confidențiale ce nu trebuiau descoperite. Nu este surprinzător că atunci când cauți pentru prima oară termenul de SCP Foundation pe Google, una dintre primele sugestii de căutare este “is SCP Foundation real?” (“este Fundația SCP adevărată?”).

 

The best scp-173 memes :) Memedroid

 

Postarea avea să fie prima poveste scrisă în acest stil aparte, sămânța plantată care avea să crească mai târziu în Universul SCP Foundation. Imaginația câtorva utilizatori de pe 4chan a fost captivată de SCP-173, inspirându-i să creeze povești în același stil..

 

Cu cât erau mai multe articole SCP scrise pe 4chan, cu atât mai mulți membrii ai sitului sugerau că ar fi o idee bună ca acestea să fie arhivate pe un alt website. Scopul era de a le păstra organizate și a avea ușor acces la ele întrucât pe forum puteau exista concomitent un număr redus de postări. După ce au încercat diferite platforme pentru arhivarea poveștilor, în iulie 2008 toate articolele au fost mutate pe domeniul curent – scpwiki.net – unde comunitatea a început să crească și să prospere.

 

Mythos

 

Dacă ai auzit de conceptul de headcanon, află că întreg universul SCP se bazează pe asta. Mai concret, pentru că sunt atât de mulți autori, fiecare cu ideile și piticii lui despre cum ar trebuie să arate creația sa, nu poți spune că există o variantă oficială a poveștii. Din contră, ești încurajat să faci un fel de mix-and-match, să găsești ce se potrivește, unde se potrivește,  și să ignori ce nu-ți place sau ți se pare prea deplasat.

Totuși, există anumite elemente comune care te asigură că este vorba despre același univers. De exemplu, pe lângă Fundație, există și alte organizații care i se opun sau cu care colaborează, acestea numindu-se GoI (Groups of Interest). De exemplu, există două religii diametral opuse, care se luptă din vremuri imemoriale pentru supremație. Una este Church of the Broken God, care-l venerează pe Mekhane, zeul tehnologiei și inteligenței, care pentru a proteja umanitatea (sau nu, povestea și în acest caz lasă mult loc de interpretare) s-a frânt, iar din trupul său a creat o temniță pentru inamicul său, Yaldabaoth, un zeu ce reprezintă instinctele (un fel de Azatoth). Adepții CotBG sunt obsedați de ideea de a-și perfecționa corpul și chiar de a se metamorfoza din ființe organice în ființe de metal, crezând că în acest fel se apropie mai mult de zeul lor mecanic. Pe de altă parte, există Sarkic Cults, o adunătură de secte care îl venerează pe Grand Karcist Ion. Acesta este un fost sclav al Daeviților (civilizație despre care poți să afli mai multe din această povestire) care, după ce a fost binecuvântat de Yaldabaoth, a condus revolta împotriva lor și a pus bazele unui nou regat, fiind cunoscut din acel moment și ca Sorcerer-King of Adytum. Scopul acestei religii este să-l elibereze pe Yaldabaoth, pentru a putea fi folosit de Ion („îi va purta carnea pe post de armură, iar din trupul său va construi un imperiu”). Pe scurt, merită să cercetezi măcar secțiunea aceasta din SCP, mai ales dacă ești un fan H.P. Lovecraft, pentru că o să găsești o poveste foarte faină.

Yaldabaoth and Mekhane | Scp, Bloodborne art, Scp cb

Există și alte GoI, cum ar fi Alexylva University, o instituție de învățământ superior plasată într-o dimensiune în care păgânismul greco-roman și normele acestuia nu sunt înlocuite de creștinism, sau Are We Cool Yet?, un grup de artiști avangardiști ce creează instalații supranaturale, unele dintre ele mortale.

 

Libertatea Creativă

 

O caracteristică deosebită a Fundației este libertatea creativă la nivel de drepturi de autor. Toate poveștile din universul SCP Foundation se afla sub licența CC BY-SA 3.0. Așadar ele pot fi copiate, redistribuite, adaptate, remixate și transformate în orice mediu sau format și cu orice scop, chiar și comercial. Condiția este ca autorul original să fie menționat, iar produsul final să fie distribuit sub aceeași licență.

Din acest motiv, unii membrii ai fandomului scriu povești inspirate din articolele originale SCP, extinzând astfel orizonturile lumii fictive. Alții le adaptează în format audio (The Volgun) sau chiar creează animații (The Rubber, SCP Animated) pentru fanii care preferă aceste formate.

În jurul anului 2012 s-a lansat jocul SCP – Containment Breach creat de Joonas Rikkonen („Regalis”). Datorită faptului că a fost distribuit gratuit pe internet, mulți au început să îl joace, inclusiv nume mari, în acea perioadă, din domeniul gaming-ului de pe YouTube, precum Pewdiepie, Cryaotic și Markiplier. Acest fenomen a dus la o creșterea în popularitatea a sitului SCP Foundation.

SCP - Containment Breach

Universul SCP a fost transpus de-a lungul anilor și în mediul filmului. Zeci de scurtmetraje cu bugete modeste, inspirate din universul Fundației, au fost create și distribuite pe YouTube. Un exemplu este canalul lui Evan Royalty, care conține momentan trei filmulețe inspirate din SCP Foundation. Un alt film SCP ce merită menționat este 096, regizat de Klay Abele. Scurtmetrajul a fost postat online pe data de 11 martie 2020 și prezintă povestea lui SCP-096, mai exact evenimentele din povestea Incident 096-1-A. Este una dintre producțiile SCP cele mai profesioniste pe care le poți găsi online, reușind să strângă, înainte de filmare, un buget de peste 20.000 de dolari de la fanii SCP Foundation.

SCP Foundation depășește și barierele lingvistice, având ramuri internaționale în limba rusă, franceză, coreeană, etc. Aceste website-uri adiacente celui principal nu doar că traduc SCP-urile originale, dar au și povești create de fani străini, specifice limbii în care sunt scrise. Câteva articole internaționale au fost traduse în engleză, precum SCP-054-FR, luat de pe site-ul francez, SCP-Fr, sau SCP-019-IT, care inițial era pe situl italian, SCP-IT. Avem și în țara începuturile unei ramuri Românești care conține câteva traduceri și povești originale. Cu toate acestea, website-ul românesc trebuie să fie mult mai dezvoltat  decât este în prezent pentru a putea deveni o ramură oficială în cadrul fandomului SCP Foundation.

 

Concluzie

 

SCP Foundation ne demonstrează puterea forței creative în sfera internetului, nu doar prin libertatea copyrightului, dar și prin puterea unei comunități unite cu un scop aparte. Ne imaginăm cum ar fi ca noi, membrii fandomului F și SF românesc, să ne adunăm forțele pentru a îmbogăți ramura românească cu traducerile acestor povești fascinante, dar și creații proprii care să facă parte din Universul SCP. Cine știe… poate stilul aparte al SCP Foundation va stârni interesul fandomului, mai ales dacă fanii acestui univers vor fi dispuși să prezinte această lume potențial infinită celor care nu sunt familiarizați cu poveștile bizare, dar atrăgătoare ale Secure, Contain, Protect.


Resurse:

The SCP Foundation — Down the Rabbit Hole: https://www.youtube.com/watch?v=XKeI1xbJNtw

Wow Comment: http://www.scp-wiki.net/forum/t-77831/wow-i-never-expected-this

SCP-096 Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/mrklay/scp-096-the-short-film

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.ro

Grafica realizată de SunnyClockwork

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
4
Not Sure
1
Silly
0
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top