Portret.Robot – Petur Arnorsson și pasiunea pentru universul Warhammer



Bișnițar de cuvinte: marfă străină pe marfă autohtonă și invers,…
Eve Online, Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth, Crackdown 3, Doom, Mortal Kombat. Ce au toate aceste jocuri în comun în afară de o grafică bestială? Graficianul, desigur. Sau mă rog, designerul… sculptorul digital… ilustratorul binar… arhitectul texturilor… taxonomia devine mai complicată când vorbim de grafică digitală, dar rezultatele se văd cu ochiul liber, sau ochiul sclav al desfătărilor multicolore pe care PETUR ARNORSSON, islandez din născare, le creează în ZBrush, precum și în alte softuri hardcore.
Îi găsim contribuția și în deja uitatul renumit Everest, – doar nu vă închipuiați că totul e filmat natural – și mai cu seamă în Final Fantasy XV Kingsglaive. Cam atât despre CV-ul lui, impresionant din orice direcție l-ai privi. Povestea lui Petur e povestea de succes a tânărului cu talent dar fără prea multe posibilități, care a pornit de la artele plastice clasice, mai precis sculptură, și a învățat de unul singur să lucreze în softuri de grafică, a devenit foarte bun, a dat lovitura, iar acum e curtat de toate marile companii producătoare de jocuri (și, iată, și de filme).
Nouă ne-a atras în special atenția artwork-ul făcut pentru Dawn of War III, aproape cel mai recent joc din seria Warhammer 40k. Poate mulți nu știu, dar Timișoara are o comunitate de fani Warhammer / Warhammer 40k, care înainte de pandemie (nu garantăm că au renunțat la acest obicei) se întâlneau cu regularitate, înarmați cu figurine, planșe și cărți de reguli, pentru sesiuni de Warhammer 40k, jocul… fizic de strategie militară. I-am chemat să vorbească la întrunirea clubului Sindicatul 9 despre hobby-ul lor, și i-am adresat o invitație și lui Petur, ca să le facem o surpriză băieților. Petur n-a putut să onoreze, însă ne-a acordat un scurt interviu și, ca orice om ajuns care face muncă de caritate, ne-a dăruit și câteva ilustrații ca să ornăm interviul și afișul întâlnirii.
Vă invit să cunoașteți povestea de succes a lui Petur Arnorsson, fără îndoială un om al vremilor sale – care lucrează numai de-acasă.
P9: Petur, în Islanda se „face” la facultate Z-Brush și alte softuri de artă digitală sau trebuie să le înveți pe cont propriu?
PA: Acum da, însă în perioada studenției mele – nu. Am învățat de unul singur, apoi m-am dus în Austria să mă specializez. Dar mai tot ce știu, am învățat pe cont propriu! Astăzi există multe școli online de excepție.
P9: Te intitulezi „sculptor digital”, dar asta e o titulatură mai recentă. Cum ai început?
PA: Ca să fiu sincer, am făcut din toate. Am început cu modelaj, apoi m-am specializat pe sculptură, texturi, accentuare etc.
P9: Sculptura digitală pare să presupună un amestec de desen și modelaj. Sculptezi și în „viața reală”?
PA: Când am timp, sculptez în lut.
P9: În ce programe lucrezi?
PA: Cam tot ce există. Maya, Max, Zbrush, Substance Painter, Mari și Photoshop.
P9: Care dintre proiectele la care ai lucrat ți-au adus cea mai mare satisfacție?
PA: Ilustrațiile pentru Doom și Mortal Kombat, precum și filmul Final Fantasy XV Kingsglaive.
P9: Ai făcut cover-art-ul pentru Warhammer 40k: Dawn of War III. Cum ai ajuns în contact cu universul Warhammer? A fost o experiență plăcută? Provocatoare?
PA: Realizatorii m-au contactat și mi-au cerut să dau modelelor și texturilor o calitate de film. A fost mult de muncă, nopți nedormite J… dar a fost totodată distractiv și sunt mândru de ce-a ieșit.
P9: Erai familiarizat cu universul WH40k înainte să faci grafica? Ești fan Warhammer, și dacă da, care ți se pare cel mai captivant aspect al universului?
PA: M-am jucat ceva Warhammer când eram mai mic și mi-a plăcut mult universul WH40K. Sunt într-adevăr mare fan și mă jucam ori de câte ori aveam ocazia. Îmi plac la nebunie Space-Marinii.
P9: Gradul de detaliu din lucrările tale este uluitor. Cât timp muncești la o ilustrație de genul ăsta?
PA: Între patru și șase săptămâni.
P9: Cunoști artiști digitali din România?
PA: Da, cunosc câțiva.
P9: Și, ești bine plătit dacă ajungi la nivelul lui Petur Arnursson?
PA: Plata e bună, ce-i drept, dar muncești mult.
Pentru activarea instantanee a glandelor salivare, accesați pagina de prezentare a lui Petur Arnorsson: https://www.artstation.com/petura.
What's Your Reaction?

Bișnițar de cuvinte: marfă străină pe marfă autohtonă și invers, biciclist enciclopedalic, turnător de gaz pe foc și de ingliș pe copii.