Now Reading
Interviu cu Andrei Bălbărău, fondator al Muzeului Jocurilor Video din Reșita, unic în România

Interviu cu Andrei Bălbărău, fondator al Muzeului Jocurilor Video din Reșita, unic în România

planu9-sff

Muzeul Jocurilor Video din Reșița este un muzeu unic in România dedicat istoriei si evoluţiei jocurilor video pe toate platformele. Muzeul este găzduit de Centrul Universitar UBB Resita.

Muzeul contine cabinete arcade precum și piese ce prezintă evoluţia consolelor de jocuri video si a consolelor portabile.

Muzeul se poate vizita numai cu o programare în prealabil (minim o oră înaintea vizitei) de luni până vineri în intervalul 09:00-13:00 și 19:00-22:00 iar sâmbătă și duminică în intervalul 13:00-21:00. În măsura posibilităților, se pot organiza vizite și în afara orarului stabilit.

https://www.facebook.com/muzeuljocurilorvideo

Contact: Bălbărău Andrei – fondator

Planu’ 9: Ați reușit să deschideți la Reșița primul muzeu al jocurilor video din România. De unde v-a venit ideea asta? Cât timp a durat să găsiți un spațiu și să îl amenajați? 

În primul rând, nu este primul muzeu. În 2014 se deschidea, tot la Centrul Universitar UBB din Reșița (pe atunci Universitatea Eftimie Murgu) Muzeul Cineastului Amator, care este la fel o initiative privată, susținută de universitate și unică în România. Iar cum colecționam și piese din lumea jocurilor video, și în timp am ajuns la o colecție destul de mare, în 2018 am discutat la Centrul Universitar UBB din Reșița dacă putem să primim un spațiu pentru a organiza un mic muzeu pe această temă. Răspunsul a fost afirmativ și am identificat un spațiu în subsolul corpului E, fostul liceu. În 2018 am început amenajarea spațiului și în 2019 muzeul era deschis.

Ioana Ciolea 1.jpg

Planu’ 9: Ați primit vreo susținere din partea autorităților locale? Există vreun interes din partea structurilor, hai sa le zicem tradiționale, de a investi în idei inedite? Cu cine altcineva colaborați?

În ce privește Muzeul Jocurilor Video, realizarea și amenajarea lui a fost și am vrut să fie o provocare, o provocare pentru a vedea dacă pot să reușesc amenajarea lui de unul singur. Au fost câte lucruri la care am avut nevoie de ajutor, dar să zicem că în proporție de 95% a fost one man show. Centrul Universitar UBB din Reșița este un partener de nădejde iar în ce privește celelalte structuri, suntem mereu deschiși la colaborare. Pe plan local colaboram foarte bine cu Liga Studenților din UBB, Casa de Cultură Studențească din Reșița și Centrul de Tineret Nevo Parudimos.

Ioana Ciolea 3.jpg

Planu’ 9: Ce exponate aveți în muzeu și cum faceți rost de ele? Povestestiți-ne un pic despre cum e configurat muzeul. 

Avem în primul rând clasicele cabinet arcade, pe care le-am achiziționat de pe site-uri de vânzări, cele mai multe produse după 1990, generice majoritatea (puteai oricând să schimbi jocul din ele, deci nu aveau o grafică pe ele dedicată unui joc anume) dar avem și câteva cabinet mai speciale. Avem un spațiu dedicate consolelor pentru televizor, console handheld, precum și vitrine în care expunem diferite accesorii sau jocuri.

Majoritatea piesele sunt din colecția personală, achiziționate, dar de la deschiderea muzeului am avut parte și de donații de la oameni inimoși, cărora le mulțumim.

Ioana Ciolea 4.jpg

Planu’ 9: Există și un aspect practic și interactiv al muzeului? Ce pot face vizitatorii care vin să dea o tură? Se pot juca? Pot participa la activități?

Da, evident că pot să se și joace. Pe lângă informațiile legate de istoria jocurilor video, cei ce ne vizitează pot să și testeze câteva din cabinetele arcade din colecție. Știm că cei ce ne trec pragul au o amintire cu un joc din copilărie (dacă e să ne referim la cabinetele arcade) și vrem să le oferim posibilitatea de a butona acel joc.

Anul trecut în decembrie am reactivat un eveniment mai vechi dedicate celor pasionați de jocuri video, GameKon, organizat în parteneriat cu Casa de Cultură Studențească din Reșița. Mai exact a fost un eveniment deschis pentru cei pasionați de lumea jocurilor video. Au fost câteva competiții organizate cu premii oferite de Casa de Cultură Studențească și o ocazie bună ca cei pasionați de gaming din Reșița să se întâlnească. Anul acesta ne propunem cu Liga Studenților din UBB și Centrul de Tineret Nevo Parudimos să avem în fiecare lună o zi în care cei pasionați de gaming să socializeze. Evident că participarea este gratuită.

Ioana Ciolea 5.jpg

Planu’ 9: Care sunt condițiile pentru vizitare? Cum vă descurcați acum, în pandemie?

Muzeul se poate vizita gratuit, cu o programare cu cel putin o oră înaintea vizitei. În pandemie am stat cuminți, iar odată cu relaxarea măsurilor am primit vizitatori.

Ioana Ciolea 6.jpg

Planu’ 9: Care sunt exponatele voastre de suflet? Unele dintre ele cred că au și povești neobișnuite, care sunt ele? 

Aș aduce aici în atenție două cabinete arcade pe care m-am jucat în copilărie. Era în cartierul meu un spațiu comercial unde erau puse și mai mergeam din când în când să mă joc. Mult mai târziu, într-o zi în timp ce mergeam spre lucru, le-am văzut scoase afară și evident că am întrebat dacă sunt de vânzare. Băiatul care le deținea, Cosmin, a zis ca le pot lua gratis daca le vreau, și așa au ajuns la muzeu. Așa că pot lăuda că încă mă joc pe cabinetele din copilărie.

Ioana Ciolea 9.jpg

Planu’ 9: Să ne întoarcem un pic la pasiunea voastră pentru jocuri. Când s-a născut ea? 

Cred că cele mai vechi amintiri sunt cu cabinetele arcade care erau la magazinul de la țară. Îmi amintesc bine că unul dintre ele era Operațion Wolf. Dar nu aș zice că atunci a început pasiunea. Alte amintiri sunt cu o sală de jocuri (aveau Nintendo 64 și PlayStation 1) unde am văzut pentru prima oara Resident Evil 1 și Metal Gear Solid. Prima consola deținută a fost un clasic Terminator și primul joc cumparat (prima casetă galben) a fost o clonă după Chase H.Q. Dar nu aș zice că e un moment X când a început totul. Mult mai târziu am început să colecționez și console de gaming. Practic mergeam în târguri de vechituri să caut piese pentru Muzeul Cineastului Amator și cum vedeam o consolă ieftină, nu ratam ocazia să o cumpăr.

Ioana Ciolea 10.jpg

Planu’ 9: Care sunt jocurile voastre preferate pentru PC? Dar pentru consolă? Cine va câștiga războiul dintre console și PC? De ce?

Pe PC nu am mai jucat nimic de mult. Ce joc pe PC din când în când e WarThunder. Personal, sunt mare fan al seriei Metal Gear Solid și Resident Evil dar le-am jucat pe console (PS1, PS2, PS3 și PS4). Deci da, sunt PlayStation guy. Nu știu dacă o să fie un câștigător în războiul consolelor. Până la urmă fiecare are un motiv pentru care alege fie o consolă sau fie un PC. Important e să fie jocuri cât mai bune.

Ioana Ciolea 11.jpg

Planu’ 9: Ce planuri de viitori aveți? 

De anul trecut, din toamnă, am început activitatea de extindere a muzeului. În doi ani de la deschidere am reușit să achiziționăm un număr destul de mare de cabinet arcade, din păcate nefuncționale. Centrul Universitar UBB din Reșița a venit din nou în sprijinul nostru și astfel am primit încă o zonă în care să extindem muzeul. În luna martie vrem să inaugurăm spațiul. Ulterior, pe lângă micile evenimente pe care o să le avem, prioritatea o să fie să reparăm cabinetele.

Ioana Ciolea 12.jpg

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top