Now Reading
Cancel Cancel Culture – despre monedele Star Wars

Cancel Cancel Culture – despre monedele Star Wars

Martin Bartalis

La 23 septembrie 2021, Scientific American a publicat un articol extrem de critic la adresa personajelor din lumea Star Wars și a ideilor pe care această franciză arhicunoscută le reprezintă. Nu are rost aici să intru în amănunte, dacă doriți să citiți articolul, e disponibil pe net. Articolul mi-a creat o senzație neplăcută, astfel încât am dorit să scriu ceva pozitiv pe tema Star Wars: „Cancel Cancel Culture!”, vorba lui Elon Musk.

Odată cu invazia virușilor, statul acasă în fața calculatorului și surplusul de bani (rămași necheltuiți, mai ales pe piața americană) a dus la o explozie a cumpărăturilor online de tot felul, inclusiv o creștere exponențială în domeniul tranzacțiilor cu obiecte care se pot colecționa. Obiecte de colecție Star Wars, jucărioare sau statuete de tot felul, mai vechi sau mai noi, machete, postere, tricouri, șepci, insigne, lego, săbii, cărți, jetoane și chiar monede oficiale au fost și sunt tranzacționate online pe imensa piață globală. Primele mari colecții de jetoane au fost lansate în Statele Unite în 1984. Interesul în epocă a fost mediu, dar ulterior colecționarii au început să le caute și acum, o colecție întreagă de piese în perfectă stare nu e deloc ușor de realizat. Jetoanele aveau formă de monede și erau „bătute” în metale neprețioase.

Un jeton , împreună cu modelul (o miniatură din plastic împrumutată de la un alt membru al Sindicatului9, Darius) și cu matrița originală , creată de designerul jetonului. În a doua imagine se află o colecție de jetoane care conține absolut toate piesele.

Sute de tipuri de jetoane au fost create de-a lungul anilor; pe lângă acestea, mici țări insulare au scos și monede oficiale pe tema SW. Una dintre ele este Niue, o insulă din Pacificul de Sud, cu o suprafață de 261 de kilometri pătrați (ca și comparație, județul Timiș are o suprafață de 8.697 de kilometri pătrați).

Monedele din Niue sunt din aur sau argint și , cel puțin în teorie, pot fi folosite oficial pentru a cumpăra, de exemplu, o bere (sau orice altceva ai dori să cumperi cu cei 5 dolari din imaginea de mai sus). Firește, valoarea lor este mult mai mare, cel puțin egală cu cea a metalului prețios din care sunt confecționate.

Dacă există un interes numismatic pentru ele, această valoare poate crește mult peste cea a metalului. Moneda de 250 de dolari din aur are un tiraj de 1000 de exemplare dar dacă sunt 1500 de colecționari sau de investitori interesați, prețul ei va depăși rapid prețul de lansare (care este oricum peste cel al metalului).

Unele monede pot avea forme inedite, precum cea de mai sus.

Chiar dacă nu vă veți lansa în colecționarea unor monede din aur sau argint, poate v-am trezit, totuși, interesul pentru vechile jetoane din ani‘80. Vă doresc succes, mult noroc și perseverență!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top