Now Reading
It Takes Two – unde-s doi, puterea crește!

It Takes Two – unde-s doi, puterea crește!

Razvan Zamfirescu

It Takes Two este un co-op genial care-ți oferă vreo 10 ore de adrenalină, distracție, surprize și amuzament cum nu ai mai trăit vreodată! Curajoasă declarație, nu? Ei bine, este perfect susținută de developerii de la Hazelight Studios care au făcut o treabă excelentă creând un joc aproape perfect, fără timpi morți, fără umpluturi inutile și stupide, dovedind că industria de gaming încă mai are curajul să testeze noi teritorii combinând mai multe genuri într-un singur joc.

Mariajul lui May și al lui Cody este în pericol să se destrame, cei doi fiind hotărâți să divorțeze. Fiica lor descoperă o carte, Book of Love, iar Cody și May sunt transpuși în corpul unor păpuși cu care aceasta se joacă. Astfel, Cody și May intră în programul de consiliere a doctorului Hakim sub atenta îndrumare a Cărții Iubirii, pentru a-și salva familia și relația.

Fiecare nivel este special, iar armele și abilitățile pe care le ai sunt adaptate acestuia, astfel încât de fiecare dată descoperi modalități noi și ingenioase de a face față provocărilor care-ți stau în față. Cody poate să aibă un pistol care trage cuie în zone în care May se poate prinde de ele cu ciocanul său special. În alt nivel, May are Drillbazzer X200, un lansator de chibrite aprinse cu care poate aprinde și exploda seva pe care o aruncă Cody. Altădată May are capacitatea de a crea clone care o pot ajuta să ajungă dintr-un loc în altul foarte repede, iar Cody poate manipula timpul. Deși abilitățile și armele sunt noi de fiecare dată, modul de utilizare a acestora se învață foarte ușor, nivelul de frustrare cauzat de o noutate în ce privește gameplay-ul sau manipularea noilor arme sau abilități fiind zero întrucât procesul de învățare și adaptare este foarte natural și distractiv.

Jocul nu este deloc ușor, dar faptul că ai vieți nelimitate și fără presiunea faptului că trebuie să o iei de la începutul unei scene sau a nivelului, nu face altceva decât să-ți ofere o siguranță și încredere de sine astfel încât indiferent cât de dificili sunt inamicii, reușești să-i înfrângi relativ fără multă bătaie de cap deoarece totul nu este decât distracție și amuzament și siguranță. Este foarte posibil ca această siguranță să fie dată și de partenerul care poate distrage atenție inamicilor, îți poate oferi un timp de respiro în urma căruia să-ți revii și să-ți refaci tactica de atac, însă indiferent de motive, jocul oferă o experiență extrem de plăcută și provocatoare în același timp.

It Takes Two ar trebui să fie un joc tip platformă dar este mult mai mult decât atât. Poate să fie un action-adventure uneori, alteori chiar shooter, fighting game, driving game, hack and slash, run and jump, totul depinde de următoare scenă, nici măcar nivel, deoarece în același nivel s-ar putea să conduci un avion sau să te lupți ca-n Street Fighter, asta după ce ai avut parte de o confruntare aproape în genul Call of Duty. 

Universul imaginat în It Takes Two nu are limite. Poți străbate o lume înghețată și un orășel de munte plin de activități de iarnă, un club în care sari pe boxe și urli în microfoane, o grădină în care te lupți cu plante care vor să te mănânce, poți să te plimbi în spațiu, într-un ceas, într-o cameră de joacă etc. Puzzle-urile sunt amuzante și se rezolvă colaborând. Nu sunt extrem de dificile sau complexe, dar pot uneori să-ți dea bătăi de cap. Un alt lucru foarte plăcut și interesant la It Takes Two este că poți interacționa cu aproape orice lucru din joc. Și o faci pentru că este amuzant, pentru că nu știi la ce să te aștepți, pentru că-ți fac plăcere să faci acest lucru alături de partenerul cu care te joci. Și te poți trezi că ai stat cine știe câte zeci de minute explorând o parte dintr-un nivel, lovind, sărind, împingând lucruri din jur fără să te plictisești absolut deloc!

Pe lângă minunatele nivele din joc și povestea principală, jocul are presărate diferite mini-games pe care le joci alături de coechipier: poți juca un meci de baschet, să te bulgărești, să tragi la țintă etc. Am căutat fiecare joculeț de genul acesta, atât eu cât și Vlad, deoarece ne-au plăcut și distrat enorm de mult.

Am jucat jocul alături de Vlad, fiul meu de opt ani, și ne-am distrat la culme. Este adevărat că umorul este unul dedicat adulților, înțepăturile dintre Cody și Mary fiind înțelese doar de cupluri, însă sunt suficiente momente în care comicul de situație este pe gustul și înțelesul copiilor astfel încât și Vlad s-a amuzat copios. Jocul i-a plăcut foarte mult și este în topul preferințelor sale alături de Sack Boy. Este o experiență pe care o recomand absolut oricărui părinte să o încerce alături de copii!

Personajele sunt foarte faine, Cody și May sunt amuzanți și plăcuți, însă Dr. Hakim poate să fie ușor enervant, acesta fiind și unul dintre minusurile jocului. Recunosc că uneori aveam o puternică senzație de cringe când Dr. Hakim se lansa în pledoariile și observațiile sale, adeseori chiar dând skip cut-scene-urilor.

It Takes Two  este o experiență impresionantă, de neuitat, de neegalat, atât datorită diversității și al modului în care cooperativitate este atât de bine și natural implementată, cât și datorită imersiunii pe care o oferă, lumea lui Cody și May te cuprinde și emoționează așa cum rareori am simțit. Îndrăznesc să spun că este cel mai bun joc jucat în 2021 și este în top 5 jocuri jucate pe PS4/PS5 în ultimii 10 ani.

Notă: 10 din 10!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top