Now Reading
Resident Alien: alienși, pizza și whiskey

Resident Alien: alienși, pizza și whiskey

Karina Gehl

Resident Alien e cel mai nou serial al canalului SyFy. În rol principal îl avem pe Alan Tudyk, care a mai jucat în Firefly, Serenity, Star Wars Rogue One, și e un veteran al filmelor și serialelor SF. Serialul, produs de Chris Sheridan, cunoscut și pentru Family Guy, e inspirat de BD-ul cu același nume (vezi aici) scris de Peter Hogan și ilustrat de Steven Parkhouse, de care se îndepărtează însă.

Serialul aduce aminte de alte producții, precum Eureka sau Under the dome, care abordează decorul micului orășel unde se întâmplă lucruri extraordinare, iar Resident Alien surprinde plăcut, folosind amestecul de SF, umor și sarcasm (similar cu cel din Family Guy), împachetate frumos cu un pic de comedie neagră și crime, viața orășelului mic dar deloc plictisitor.

Resident Alien începe cu sosirea unui vizitator extraterestru pe Pământ, al cărui scop îl vom descoperi treptat: să distrugă omenirea și orice urmă de viață de pe planetă. De ce? Misiunea lui e să aducă un dispozitiv pe Pământ, dar înainte să poată face asta, un fulger îi lovește nava (care seamănă cu roboții din Matrix) și se prăbușește în Munții Stâncoși, în miezul iernii, fix în mijlocul orășelului pitoresc Patience. Extraterestrul găsește o cabană locuită de un doctor, urmează o luptă între cei doi, iar doctorul sfârșește într-o vizită permanentă în lac. Spre deosebire de BD, unde străinul din spațiu e un explorator pașnic, extraterestrul din serial e periculos și capabil de crimă. Timp de patru luni învață limba și obiceiurile localnicilor, iar într-o zi șeriful îi cere ajutorul cu o expertiză legală a doctorului orașului, găsit mort în cabinet. Reticent, Harry, căci așa își spune, acceptă și devine fascinat de cadavrul pe care trebuie să îl cerceteze, spre oroarea celorlalți.

Alan Tudyk e perfect în rolul extraterestrului, datorita experienței anterioare din filmele SF, dar și felului său de a juca: reușește să fie, în același timp, comic și dramatic. Personajul extraterestrului e un exemplu clasic al străinului care nu se potrivește în peisaj. Însă, pe parcursului primul episod Harry va face eforturi să se integreze (cu scopuri malefice, desigur) în comunitatea pământenilor. Episodul este presărat de referințe culturale și se folosește din plin de diferențele evidente dintre oameni și extratereștrii pentru a puncta la comicul de situație. Celelalte personaje din oraș sunt Asta (asistenta cu un trecut traumatic), șeriful Mike care dorește să i se spună Big Black (deși nimeni va face asta pentru că ar deveni o chestie rasistă), asistenta șerifului, și primarul tânăr și prietenos.

Ca lucrurile să devină și mai interesante, un copil din oraș îi zărește adevărata înfățișare (fapt care se petrece foarte rar – doar unul dintr-un milion îl pot vedea așa. De ce? Nu știm, nu ni se explică) iar Harry încercă să-l ucidă pe tot parcursul episodului, probabil o trimitere la filmele clasice horror care se încheie într-un șpil ridicol. Cam toate momentele hilare au loc când Harry încearcă să se adapteze la obiceiurile locale, unul din ele fiind atunci când încearcă whiskey! Daca vreți să știți ce se întâmplă cu un extraterestru care se îmbată într-un bar, învață să înjure și cum să folosească degetul din mijloc, atunci uitați-vă la primul episod, pentru că vă veți prăpădi de râs.

Episodul are și câteva momente mai întunecate și mai stranii, de exemplu atunci când străinul de pe altă planetă îi face autopsia doctorului – o scenă viscerală și destul de incomodă de privit. Dar, în același timp, abordează și teme serioase, cum ar fi abuzul domestic. Un punct în plus revine efectelor speciale reușite – în special forma și fizionomia extraterestrului, care sunt foarte convingătoare.

Abia aștept să văd unde mă va duce următorul episod, sunt curioasă daca Harry va continua să se atașeze de noii lui prieteni sau va distruge lumea, cum se va adapta la noul său mediu și ce momente hilare vor mai urma, ori dacă serialul ne va ține în priză cu mistere și crime, la fel cum o face și banda desenată.

 

Voi ați văzut episodul. Ce credeți? Spuneți-ne părerea mai jos.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top