Now Reading
STAR TREK: DISCOVERY, SEZONUL 3, EP. 7, UNIFICATION III

STAR TREK: DISCOVERY, SEZONUL 3, EP. 7, UNIFICATION III

Daniel Timariu

Discovery își continuă periplul de după saltul în viitor într-un episod ceva mai dens decât precedentele, chiar dacă acțiunea este mai lentă, scenele mai lungi și momentele dedicate afișării sentimentelor ceva mai dese.

Sunt trei lucruri de remarcat: revenirea vulcanienilor și romulanilor, o întâlnire supriză și alegerea de către Saru a unui First Officer. Să le luăm pe rând.

Vulcanienii sunt unii dintre fondatorii Federației, iar romulanii, frații lor de sânge, veșnicii inamici ai Federației. Ambele civilizații străluceau prin logică și prin asumarea diferențelor culturale dintre ei și oameni. Spock, celebrul vulcanian-uman din seria originală, deși era pe jumătate om, ne provoca în permanență imaginația prin deducțiile sale și opiniile clare, spuse fără emoție, chiar dacă uneori, datorită moștenirii umane, își exterioriza emoțiile (subliniind, în acest fel, că ceea ce tocmai trăia, depășea condiționările educaționale tipice unui vulcanian).

Unification III

În acest episod vulcanienii și romulanii revin, într-un mod destul de brutal. Dacă vă mai amintiți, cele două rase sunt de fapt două ramuri ale unui singur popor, iar nobilul scop de reunire făcea parte din filozofia de viață a lui Spock. De altfel, titlul Unification III ne oferă o cheie pentru înțelegerea intrigii. Este al treilea episod în care se încearcă reunificarea celor două triburi. Primele două avându-l ca personaj principal pe fratele lui Michael Burnham Spock, pot fi văzute în sezonul 5, Star Trek: The Next Generation.

Datorită unor situații neprevăzute, mai degrabă forțați decât de bună voie, romulanii și vulcanienii s-au reunificat pe planeta Vulcan, redenumită Ni’Var. Însă, sunt încă departe de a realiza o civilizație pașnică și înfloritoare. Divergențele de opinii dintre ei sunt violente și probabil reprezintă preambulul unor noi episoade.

Un moment plăcut al acestui episod este acela în care apare o înregistrare cu Spock, vorbindu-le celor prezenți despre visul său de a-i reuni.

Discovery Unification III

Dar cum ajunge Michael pe Vulcan? Sezonul trei este centrat în jurul unei probleme ce a dus la distrugerea Federației: The Burn, Combustia, un fenomen inexplicabil ce a provocat arderea bruscă a combustibilului navelor spațiale: dilithiumul. Aflăm în acest episod că acum aproximativ 100-150 de ani cercetătorii vulcanieni lucrau la un nou tip de combustibil, proiectul se numea SB-19. Deoarece noul combustibil era instabil au cerut oprirea cercetărilor. Federația, disperată că dilithiumul se găsește tot mai rar, le-a cerut să continue. Combustia a pus capăt cercetărilor, dar a și îndepărtat planeta Vulcan din Federație. Vulcanienii considerându-se responsabili pentru Combustie, dat totodată învinuind Federația pentru lăcomie și inconștiență.

Burnham vine cu o nouă teorie, una care-i exonerează de vină pe vulcanieni, dar nu este ascultată. Divergențele dintre vulcanieni și romulani fiind prea mari.

Câteva lucruri mi-au distras atenția de la intrigă. Cum de logicii și raționalii vulcanieni, rasa cea mai avansată din Federație, nu au reușit să ofere un răspuns satisfăcător fenomenului numit Combustia? Ba mai mult, ei refuză teoria lui Michael fără nicio… logică!

Discovery Unification III

O apariție surprinzătoare este mama lui Burnham, care apare brusc în rolul unei călugărițe Qowat Milat, alias ordinul de călugărițe războinice văzut în acest sezon în Star Trek: Picard! Apariția lui Dr. Gabrielle Burnham în viitor, pe Ni’Var, ca avocată a lui Michael în procesul T’Kal-in-ket rămâne o enigmă pe care sper să o rezolvăm în următoarele episoade.

Deși întregul episod este centrat pe Michael, un alt fir narativ se desfășoară pe fundal. Știți din episodul trecut că Burnham a fost retrogradată pentru insubordonare. Nu vă voi dezvăluii cum ajunge ea totuși să conducă echipa de pe Ni’Var, ci doar că Saru își alege un nou XO, un nou First Officer. Nimeni alta decât Tilly. Este interesantă această alegere și mi-a adus aminte că într-un episod din TNG, Picard se destăinuie unui comandat superior că l-a ales pe Riker pe baza dosarului său, înainte de a-l cunoaște personal, pentru că era dispus să treacă peste ierarhie în folosul echipajului. Este Tilly o astfel de alegere? Saru o chestionează dacă este dispusă să preia responsabilitățile cerute de funcție, iar ea se întreabă dacă a fost aleasă pentru competențe sau pentru faptul că este conformă cu ierarhia? Faptul că primește sprijinul echipajului o ajută să ia decizia finală.

Un episod dens, după cum spuneam la început, ce deschide noi fire de interes (ce este de fapt combustia, cum au evoluat celelalte civilizații din seriile ST anterioare), revin două din civilizațiile de bază ale universului Star Trek; pune sub lupă unele decizii ale lui Saru, retrogradarea lui Burnham, promovarea lui Tilly; reia unele legături cu vechile serii, prin Spock; reface încrederea lui Michael în propriile-i forțe și în misiunea Federației.

Discovery Unification III

Părerea mea: un episod foarte bun.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top