Now Reading
Star Trek: Discovery, sezonul 3, episodul 9, Terra Firma, Partea 1

Star Trek: Discovery, sezonul 3, episodul 9, Terra Firma, Partea 1

Daniel Timariu
Star Trek: Discovery Terra Firma Part 1

Terra Firma (Pământ Solid) este Imperiul Terrei, condus de împărăteasa Philippa Georgiou, într-un univers alternativ. Chiar în debutul episodului, agentul Kovich (cel însărcinat de amiralul Charles Vance, în episodul Die Trying, cu interogarea fostei împărătese) îi explică doctorului Hugh Culber problemele de sănătate ale Philippei și de ce crede el că nu există o rezolvare. 

Georgiou are un sindrom post-traumatic datorat călătoriei interdimensionale. Ca o mică recapitulare, Philippa Georgiou originală a fost ucisă de împărăteasa Philippa Georgiou, cea venită dintr-un univers alternativ în care rasa umană este dominantă, iar imperiul klingonian distrus. Terra Firma este organizată ca o structură militară, șeful suprem fiind Împărăteasa, iar modul de înaintare în ierarhie este unul violent (idei împrumutate atât din organizarea Imperiului Roman, cât și din cel Klingonian, unde, dacă rememorăm episodul 8 din sezonul 2 „O chestiune de onoare”, în urma unui program de schimb de ofițeri, XO Riker face cunoștință cu obiceiurile klingoniene). Într-un final, Kovich, folosindu-se de un caz studiat anterior (un fost soldat din timpul Războaielor Temporale), ajunge la concluzia că la nivel molecular Philippa se dezintegrează, în sensul că moleculele ei tind să se întoarcă în universul de origine. Soluția vine din chestionarea calculatorului medical și constă în trimiterea ei pe o planetă pustie, Darrus 5, unde șansele ei de recuperare cresc cu 5%.

În paralel, Adira și Stamets decodează un semnal venit din Nebuloasa Verubin, sursa acelei melodii obsedate, auzită de mulți și în diverse locuri, posibilul epicentru al Combustiei. Înregistrarea se dovedește tulburătoare, cel puțin pentru Saru. Chiar și așa, sfătuindu-se cu amiralul Charles Vance, se decide salvarea (sau posibila salvare) a Philippei, oarecum în dauna cercetării prioritare a sursei semnalului. Foarte interesantă observația amiralului: dacă nu încearcă să o salveze, echipajul își va pierde încrederea.

În călătoria ei pe Darrus 5 Philippa, însoțită de Michael Burnham, se întâlnește cu Carl un personaj exotic ce amintește de celebrul Q, aceste îi oferă o posibilă cură, care constă, cel puțin la prima vedere, din trecerea printr-un portal neobișnuit. (Carl fumează trabuc și citește The Star Dispatch, un ziar care a apărut în TOS, episodul 22, sezonul 1, „The City on the Edge of Forever”).

Star Trek: Discovery Terra Firma Part 1

Tot ce am scris anterior este un preambul la ce urmează. Odată trecută prin portal, Philippa se trezește în universul ei original, ca Împărăteasă. Aici regăsim personajele de pe Discovery, cu alte roluri. Saru este un simplu servitor, Tilly este mâna ei dreaptă, un fel de First Officer, iar Michael Burnham, fiica și oponentul principal.

Episodul este interesant pentru că mută atenția de pe Burnham, ca personaj central, pe Philippa Georgiou, oferindu-i acesteia timpul necesar unei dezvoltări. O vedem atât ca ofițer al Federației, cât și din postura de Împărăteasă. Cele două roluri o prind extraordinar de bine și actrița Michelle Yeoh merită remarcată. Dacă ca ofițer, firea de fostă stăpână cu puteri absolute o împiedică să se integreze în societatea egalitaristă a Star Trekului, ca împărăteasă se simte deodată încorsetată de regulile rigide și sângeroase din Terra Firma. În ambele situații caracterul dur al Philippei se manifestă din plin și, adăugându-se acestuia, lecțiile primite la bordul navei spațiale Discovery îi adaugă o nouă dimensiune umană, manifestată printr-o apropiere de omologul lui Saru, căpitan într-un univers, sclav în altul.

O abordare neobișnuită pentru Discovery ce deschide noi fire de acțiune. Kovich spunea că cele două universuri se despart tot mai mult, pe măsură ce trece timpul. Că această distanțare se vede și în caracterul oamenilor, de aici acea dezintegrare a Philippei, semn că evoluția celor două eu-uri nu mai urmează o cale comună. Vom vedea în episodul următor pe unde o vor purta pașii pe teribila Philippa Georgiou, un personaj care, iată, ne oferă o necesară gură proaspătă de aer.

Star Trek: Discovery Terra Firma Part 1

Gânduri suplimentare

Dacă Carl este o entitate Q, universul Discovery se îmbogățește brusc cu o enigmă exotică.

Cred că Sonequa Martin-Green s-a amuzat teribil interpretând-o pe Michael Burnham din universul alternativ. Și aici plânge un pic, dar cu mai multă măsură.

Saru nu-l informează pe amiral privitor la descoperirea lui Adira și Stamets, mi se pare cel puțin ciudat, dacă nu chiar ilegal ceea ce a făcut.

Tilly din Terra Ferma este foarte geloasă pe succesul lui Burnham. Să fie oare la fel și în universul original, dar să-și ascundă sentimentele?

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top