Now Reading
O privire în viitorul serialelor Star Trek

O privire în viitorul serialelor Star Trek

Daniel Timariu
universul-star-trek

Deși întârziate de pandemie, echipele de producție și actorii implicați în serialele din universul Star Trek au început sau urmează să înceapă filmările. Cinci seriale am numărat, unele nou-nouțe, altele aflate la sezoanele doi sau patru. Toate încearcă să completeze imaginea generală asupra evenimentelor din Star Trek, fie ele din universul original, fie din mai „noul” Next Generation.

Filmările la Star Trek: Picard, sezonul doi,  – în sfârșit! – au primit undă verde (16 februarie 2021). Producția a început în ianuarie 2020, după care a fost întrerupte datorită pandemiei COVID-19.  Începutul lui 2021 aduce însă vești bune și se pare că pe final de an vom avea un nou sezon cu mult îndrăgitul căpitan Picard.

Sezonul va avea premiera pe serviciul de streaming Paramount + și va cuprinde 10 episoade. Michael Chabon (cunoscut la noi și prin traducerea Sindicatul polițiștilor idiș, editura Paladin, roman premiat cu Nebula, Hugo și Locus) a scris scenariul la două episoade iar Jonathan Frakes va reveni ca regizor pentru întregul sezon.

Alături de Patrick Stewart (Picard) îi vom reîntâni pe Alison Pill (Dr. Agnes Jurati), Isa Briones (Soji), Evan Evagora (Elnor), Michelle Hurd (Raffi Musiker), Santiago Cabrera (Cristóbal Rios) și restul echipei strânse în jurul amiralului pensionar. Sper să-i reîntânim pe mai vechii, și bătrânii, Will Riker, Deanna Troi, Data și alții din echipajul lui Picard.

Pentru Star Trek: Discovery, sezonul patru, producția a început încă din 4 noiembrie, după cum a anunța CBS All Access.

Anunțul a fost însoțit de o prezentare video la care au participat producătorii de la CBS și actori, printre care Sonequa Martin-Green (Michael Burnham), Doug Jones (căpitanul Saru), Michelle Paradise (scenarist) și Alex Kurtzman (scenarist).

Star Trek: Strange New Worlds nu are încă o dată fixată pentru începerea filmărilor. Totuși CBS a anunțat că echipa este pregătită să înceapă în curând. Probabil așteaptă să vadă cum decurg celelalte proiecte începute și mai ales pandemia. Star Trek: Strange New Worlds este un spin-off la Star Trek: Discovery.

Se știe că îi vom vedea pe Anson Mount (The Virtuoso, Hell on Wheels) în rolul căpitanului Christopher Pike; pe Rebecca Romijn (X-Men, Ugly Betty) își va relua rolul de „number one”; și pe Ethan Peck (Good Morning, Midnight; Penny Dreadful: City of Angels) în rolul ofițerului științific Spock. Aceștia au fost introduși în sezonul doi din Disco fiind o reală surpriză, din fericire plăcută, pentru fanii seriei originale.

Christopher Pike a fost căpitanul faimosului Enterprise (NCC-1701) înainte de James. T. Kirk. El a fost interpretat de actorul Jeffrey Hunter în episodul pilot al seriei originale „The Cage”. După ce episodul pilot a fost respins, rolul de căpitan al astronavei Enterprise a fost prealut de James. T. Kirk (William Shatner). Împreună cu Spock (interpretat de legendarul Leonard Nimoy), va forma una din cele mai apreciate perechi de personaje din filmele science-fiction.

Pike mai apare în două filme Star Trek (2009) și Star Trek Into Darkness (2013) interpretat de Bruce Greenwood. Primul căpitan a lui Enterprise reapare în al doilea sezon al Star Trek: Discovery, a cărui evenimente sunt fixate înainte de The Menagerie (al doilea episod din primul sezon al seriei originale), dar după The Cage, și îl prezintă pe Pike (jucat acum de Anson Mount) în plină putere, preluând temporar comanda astronavei USS Discovery.

Star Trek: Lower Decks, un serial de animație original, semnat de Mike McMahan (de două premiat cu Emmy pentru Rick and Morty)

Într-un interviu acordat revistei Comicbook.com Mike McMahan spune:

„[Serialul] este foarte diferit de Rick și Morty. Aș spune că singurul lucru asemănător cu stilul de scriere al lui Rick și Morty sunt personajele, cărora li se permite să fie amuzanți. Îmi place câte glume sunt în Rick și Morty pe minut. Unii oameni de pe Internet chiar le numeră. Încercăm să montăm un întreg episod Star Trek într-un format de 20 până la 23 de minute, care implică o întreagă poveste SF macro și două povești emoționale pe care să le urmărim împreună de la început până la sfârșit. Așadar avem ritmul alert al unui episod Rick și Morty. Aș spune că Star Trek: Lower Decks se simte ca oricare alt serial Star Trek acolo unde este acțiune și lucrurile se mișcă cu adevărat. La fel și la noi, de la prima scenă până la ultima scenă.”

Serialul  Lower Decks (Punțile Inferioare) se concentrează pe „echipajul de suport, care servește pe una dintre cele mai puțin importante nave ale Flotei Stelare” în anul 2380. Este urmărită viața acestora, dorința lor de a accede pe punțile superioare, de a li se recunoaște importanța muncii și valoarea personală. Dacă rememorăm serialele „cu actori” din universul Star Trek, nu se poate să nu fi remarcat puțina importanță acordată membrilor echipajului. Prezenți mai degrabă sub formă de statistici sau personaje grăbită să facă ceva. Acest serial de animație ne prezintă și cealaltă fațetă. Și fiindcă e creat de Mike McMahan lucrurile iau mereu o turnură amuzantă.

Star Trek: Lower Decks este al 9-lea serial din franciza Star Trek și al doilea de animație după Star Trek: Seria animată. Un al treilea serial de animație, Star Trek: Prodigy, va avea premiera în 2021.

Cum aminteam mai sus, pentru 2021 se pregătește și o altă premieră, din zona animației: Star Trek: Prodigy.

Prodigy a fost creat de Kevin și Dan Hageman pentru Nickelodeon și urmărește un grup de adolescenți care folosesc o navă stelară abandonată în căutarea unor aventuri. Kate Mulgrew joacă rolul lui Kathryn Janeway, reluându-și rolul din Star Trek: Voyager. (Wikipedia.org)

Seria folosește animație generată de computer, diferind de animația Star Trek anterioară și este destinată publicului mai tânăr decât seriile anterioare din franciză. Ben Hibon a fost anunțat ca director în august 2020.

Kate Mulgrew are rolul căpitanului Kathryn Janeway (la fel ca în Voyager) iar Billy Campbell este vocea lui Thadiun Okona.

Chiar dacă este un serial pentru cei mici va fi interesant de urmărit, măcar pentru a asculta cele două voci.

 

Timeline of Star Trek

(foto: StarTrek.com)
(foto: StarTrek.com)
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (2)
  • Domnule Timariu
    O intrebare va rog
    Cand spuneti Star Trek Picard va referiti la10 episoade sezonul 2?
    Pentru ca exista eja sezonul 1 (l-am vazut)
    Multumesc pentru raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© REVISTA PLANU'9 PUBLICĂ PROZĂ SFF ȘI DIVERSE ARTICOLE DIN GENURILE SF ȘI FANTASY. REVISTA ESTE REDACTATĂ DE CLUBUL SINDICATUL 9 DIN TIMIȘOARA
Scroll To Top