Pariu pe Cosplay la TGIFF 2021
Stomatolog. Antreprenor. Scriitor. Fan SFF!
Încă de la început, când am construit viziunea care va sta în spatele festivalului de film TGIFF, am inclus ca o parte importantă prezența elementelor de cultură pop, Science Fiction și Fantasy. Am considerat că orice manifestare a fanilor, care este legată într-un fel sau altul de lumea filmului și a serialelor TV, cu subiect SFF trebuie să fie prezentă, pentru că astfel avem o prezență cuprinzătoare a acestui fenomen cultural, a modului în care filmul și televiziunea influențează imaginarul popular.
La ediția din 2020 au fost prezente trei elemente, cosplay-ul, board-game-urile și machetele de nave spațiale. Fiecare din ele au fost prezente în program, prin prelegeri și prezentări. Anul 2021 a fost, în schimb, un pariu în care am mizat pe Cosplay. Lucurile au decurs astfel din inițiativa unor oameni pasionați din comunitatea Cosplay România: într-o ordine aleatoare Alexandru Georgescu, Mihaela Vladu, Amza (Max ) Ionescu și Radu Păsărică. Ca și anul trecut, o altă zonă de pop-culture a fost cea de jocuri de societate (board-gaming), susținută de Andrei Dănescu. De asemenea, zona de trivia a fost organizată de Andrea Putnoky, care a condus un concurs pe teme din filme și seriale SFF, foarte apreciat de participanți.
Cosplay all the way
Sună bine în engleză, deci am să las acest subtitlul așa cum „mi-a venit” în minte prima dată 😉
Cosplay-ul a fost starul secțiunii de pop culture, fiind reprezentat de trei elemente în program.
Workhopul de propmaking (construcție de recuzită) a fost suținut de Mihaela Vladu și Radu Păsărică, iar Discord Master a fost Marius Gordan. A durat aproape două ore, timp în care cei doi veterani ai cosplay-ului românesc au construit, împreună cu cei care au dorit să o facă împreună cu ei, ciocanul lui Thor. A fost o atmosferă relaxată, în care spectatorii au pus întrebări pe parcurs, ceea ce a condimentat întreaga prezentare. Mihaela și Radu au lucra în paralel, fiecare la o anumită etapă a ciocanului, ceea ce mi s-a părut o idee excelentă, pentru că în același timp puteai să vezi de două ori mai multe elemente diferite ale procesului de realizare. Au fost împărtășite materiale, tehnici, metode și trucuri pe care cei doi le-au descoperit în timp, documentându-se și testând de-a lungul timpului.
Max Ionescu și Alex Georgescu au organizat un concurs de propmaking, cu premii. Discord Master a fost Marius Gordan. Trebuie să îmi arăt apreciere pentru efortul lui Alex, care s-a străduit să adune concurenți, în aceste vremuri în care, din cauza pandemiei și frustrărilor pe care cu toții le avem, legate de epidemia de COVID, oamenii nu își mai găsesc energie să facă lucrurile care altădată îi pasionau. Concursul a decurs într-o atmosferă constructivă (cum altfel?) și s-a finalizat cu votul popular, legat de execuție și particularitățile acesteia. Până la urmă toată lumea a câștigat, atât concurenții cât și publicul, pentru că au petrecut timp împreună, făcând un lucru care îi pasionează.
Alex Georgescu a susținut și o prezentare legată de latura „play” din „cosplay”, despre intrarea și ieșirea din scenă la un concurs de cosplay, la pupitrul tehnic aflându-se tot Marius Gordan. La aceste tipuri de concursuri, juriul pune accent mai mult pe jocul de scenă, decât pe costume și recuzită, deși și acestea sunt importante. Au fost prezente recomandări din experiența personala a lui Alex, atât ca și cosplayer, cât și ca membru al juriului, fiind prezentate exemplificări din concursuri anterioare, inclusiv secvențe filmate de la concursuri, care au fost analizate pentru participanții la prezentare.
Regrete?
Cel mai mare regret pe care îl am, ca și organizator de eveniment, este faptul că atât participanții în program, cât și cei care i-au ascultat și văzut online, nu au putut fi prezenți la locația festivalului. Este a doua oară când acest lucru se întâmplă. Este o mare plăcere pentru ochi, dar mai ales pentru sufletul fanilor, ca la un festival de film să vezi alți fani costumați în personajele preferate din filme SFF, prezenți la manifestările în aer liber sau în sălile de cinema. Am fost văduviți de acest spectacol deosebit, din cauza timpurilor neobișnuite pe care le trăim.
Sper din tot sufletul ca lucrurile să se schimbe în bine și la anul să putem face un festival cu participare cât mai mare la locație. Invit comunitatea cosplay din România să fie prezentă în număr mare la festival și promit că voi acorda abonamente gratuite tuturor celor care au costume de calitate, dacă vor dori să vină cu ele la festival. Voi face acest lucru atât printr-o legătură cu veteranii genului, cât și pentru cei care vor să pornească activitatea în acest domeniu. Dragi fani, este o bună ocazie să-i contactați pe coplayerii activi, pe grupul de Facebook Cosplay România și pe grupurile online similare. Faceți costume și veniți la ediția festivalului de anul viitor.
Ne vedem la TGIFF 2022!
What's Your Reaction?
Stomatolog. Antreprenor. Scriitor. Fan SFF!